Big Picture Copenhagen
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания

Начало » Важни събития » Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания
Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания
Уважаеми колеги, 
 
От 18 до 22 ноември тази година ще се проведе станалата традиционна, пета национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Тази година кампанията е на тема "Козметична безопасност" и е насочена основно към кожни алергични реакции към козметика. На 11.07.2013 в Европейската комисия влезе в сила електронен портал, който определи новите регулаторни актове, касаещи безопасността на козметичните средства. Регламентирани са всички елементи - производство, етикетиране, разпространение, проследяване на евентуални нежелани събития и реакции при употребата на козметика. Въвежда се терминът “козметовижиланс'', който определя всички механизми, позволяващи наблюдение на пост-маркетингови нежелани събития.
Той включва:
Отчитане и мониторинг на проявили се нежелани реакции от козметика
Запис, оценка и анализ на нежеланите  реакции, с цел  да се предотврати тяхната поява в бъдеще
Провеждане на всякакви допълнителни проучвания, свързани с безопасността на на козметичните продукти
Установяване и предприемане на корективни мерки, ако е необходимо

Алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Очаква се към 2015 г. всеки втори човек на планетата да страда от алергична болест. Кожата, осъществявайки непосредствения контакт на организма със заобикалящата ни среда е един от органите, които най-често са засегнати от алергични заболявания. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Близо 10 % от  всички хора са страдали от екзема на ръцете - най-честото кожно алергично заболяване. Впечатляващи са данните за годишните загуби на индустрията поради кожни професионални заболявания – САЩ – 11 билиона долара /данни за 2010/, Европейски съюз – 5 билиона евро /за 2011/.  
По традиция, кампанията е част от паневропейската инциатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология и ще обхване 7  големи дермато-венерологични клиники, съответно в София - УМБАЛ “Александровска”, ВМА, Токуда Болница, както и университетските кожни клиники в Пловдив, Стара Загора и Плевен, и кожно-венерологичното отделение в Русе (там кампанията ще се проведе 1 месец по-късно). По време на кампанията пациентите ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане от страна на пациентите. Желаещите да бъдат консултирани трябва да имат предварително записан час в някоя от участващите клиники на следните телефони:

02/9230511 - Кожна клиника, Александровска болница - София 
02/9226355 - Военномедицинска академия - София
02/4034933 - Токуда Болница София
035/602268 - Университетска кожна клиника, Пловдив
042/698 109- Университетска кожна клиника, Стара Загора
064/886696 - Университетска кожна клиника, Плевен
0888594144 - Кожно-венерологичното отделение в Русе

Освен безплатните консултации, цел на кампанията е популяризиране на проблема за алергичните кожни реакции към козметика сред обществото и в медийното пространство, както и дискутиране на възможностите за диагностика, лечение и профилактика на алергодерматозите. 
Националната кампания се организира за пети пореден път от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество (БДД) и е в рамката на “Healthy skin @t work” кампанията на  ЕPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases - http://www.epos2010.eu/) в която участват 30 европейски страни.
Кампанията се организира със съдействието на Astellas, Avene, Bioderma, Eucerin, L’Oreal Active Cosmetic Division, Mustella, Uriage.
Подробна информация може да намерите в сайтовете на Българско Дерматологично дружество, Prodermaclub, derma.bg.

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени