Big Picture Geneva
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Ваксина против HIV премина първа фаза на проучване

Начало » Дерматология » Любопитно » Ваксина против HIV премина първа фаза на проучване

Ваксина против HIV премина фаза 1 на проучванеПоредното съобщение за напредък в борбата срещу вируса на СПИН бе разпространено от световните агенции. Какво всъщност се крие зад десетките помпозни заглавия? Учени от Университета на Западен Онтарио, Канада, са разработили ваксина срещу HIV, която успешно е преминала първа фаза на проучване върху хора. Изследваната група се състои от инфектирани с HIV мъже и жени. При нито един от инжектираните с новата ваксина пациенти не са наблюдавани странични ефекти.

Именно изследване на безопасността е основна цел през първа фаза на клиничните проучвания. За да бъде оценена ефективността на ваксината относно индуцирането на имунен отговор, е необходимо да се премине през втора и трета фаза на проучване, което може да отнеме до пет години. Неизвестните все още са прекалено много, за да приемаме новината със слепия ентусиазъм на журналисти.

И все пак, в рамките на първата фаза на проучване, учените наблюдават до 64-кратно увеличение на антителата срещу p24, както и до 8 пъти увеличение на антителата срещу повърхностния gp120 антиген на вируса. Екипът на д-р Чил-Йонг Канг е модифицирал генетично цели вирусни частици, подобно на техниката, използвана при разработването на ваксината срещу полиомиелит. Предимство на този метод е безопасността на ваксината и възможността да бъде произвеждана в големи количества.

Въпреки дългия път, който остава да бъде изминат, през последната година се появиха достатъчно съобщения, които ни дават повод да бъдем оптимисти, че медицината ще се справи с вируса, убил повече от 30 милиона души в последните 30 години.

Още по темата:
Първи случай в историята - пациент излекуван от HIV инфекция?!
Първи случай на дете излекувано от HIV инфекция

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени