Big Picture Milan 2
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Тимолол гел за лечение на хемангиоми в детска възраст

Начало » Дерматология » Научни статии » Тимолол гел за лечение на хемангиоми в детска възраст
Тимолол гел за лечение на хемангиоми в детска възраст
Въпреки, че използването на бета-блокери за лечение на хемангиоми при деца отдавна не е новина, проучването на различни терапевтични схеми при тези пациенти продължават. Лечението с парентерални бета-блокери при бързо нарастващи хемангиоми се доказа като изключително ефективен метод, но все още липсват достатъчно данни за потенциалните странични реакции при този метод на приложение. Тъй като децата представляват особена група пациенти, при която се обръща особено внимание на страничните ефекти, все повече усилия се хвърлят в търсене на "по-меки" варианти на това лечение. Екип от дермато-педиатричното отделение на Болницата в Рндуик, Сидни използва локално лечение с 0,5% гел на тимолол малеат, препарат регистриран за лечение на глаукома.
 
(снимка: интернет)
 
Проучването е проведено при 41 деца на възраст от 5 до 24 седмици. Прължителността на приложението е 24 седмици, като глеът е прилаган 2 пъти седмично по една капка с лек масаж върху мястото на приложението. Резултатите показват намаление на размера на тумора с около 5% при по-голямата част от децата. Не са отчетени значителни промени в кръвното налягане, което прави метода сравнително безопасен. Резултатите са далеч от тези, постигнати при парентералното приложение, но безопасността на метода дава надежди за по-нататъшното му приложение особено при по-малки по размер тумори, където резултатите са били по-добри.

RCT of Timolol Maleate Gel for Superficial Infantile Hemangiomas in 5- to 24-Week-Olds. Hsien Chan, Catherine McKay, Susan Adams, and Orli Wargon. Pediatrics peds.2012-3828; Published online May 6, 2013
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени