Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Плантарните веруки - време да реабилитираме басейните

Начало » Дерматология » Плантарните веруки - време да реабилитираме басейните

Плантарните веруки - време да реабилитираме басейните

С покачването на температурите все повече хора започват да се интересуват живо от дейности на открито и особено от посещение на плувни басеини. Това приятно занимание, обаче, се свързва от голяма част от хората с опасност от заразяване с различни заболявания като епидермофитии, хламидия и HPV. Понякога за тези опасения има известни основания, понякога са по-скоро повод за успокоение на "гузна съвест" и семейно напрежение. Проучване на холандски учени е на път да развенчае още един от тези митове, доказвайки че вероятността за заразяване с плантарни веруки в публичните басейни и спортни съоражения е изключително малка. 
 
(снимка: интернет) 

 Проучването е проведено върху 1134 деца от първи до седми клас. Като основен източник на разпространението на HPV сред учениците в началните класове на училищата в Холандия авторите посочват семейната среда и по точно членове на семейството с плантарни веруки, както и близкото обкръжение на децата в училище. Авторите препоръчват като най-ефективно средство за превенция да се покриват веруките с лепенки при общуването с близките и особено с децата у дома. 

Warts Transmitted in Families and Schools: A Prospective Cohort. S. C. Bruggink et al. MD, Pediatrics. Published online April 22, 2013

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени