Big Picture Milan 2
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Приложение на теледерматологията във Франция

Начало » Дерматология » Научни статии » Приложение на теледерматологията във Франция

Приложение на теледерматологията във Франция

Френски дерматолози обсъждат възможностите на теледерматологията за консултации и проследяване на дерматологични заболявания в отдалечени региони, в които липсват достатъчно дерматолози и придвижването на пациентите (в случая от дом за възрастни хора) е силно затруднено или струва скъпо. За целта личните лекари изпращат снимки на пациентите на свои колеги дерматолози от регионалните многопрофилни болници и получават съвети за терапевтично поведение при вече ясна диагноза или се насрочва среща за преглед или хоспитализация. Тези теледерматологични прегледи са по-скоро насочващи и не заместват реалния дерматологичен преглед. Целта е да се спестят излишни премествания, които обикновено са изморителни и скъпи. Пациентите се възползват от теледерматологията най-вече по повод на различни трофични улкуси, но също така и по повод на злокачествени кожни заболявания и други заболявания характерни за тази възрастова група като пемфигоида. 

 

Приложение на теледерматологията отскоро се намира и при хората лишени от свобода, при които извеждането от затвора за консултация при специалист струва около 700 евро на френската държава. Там е изградена система за видеоконферентна връзка, която се използва за проследяване на лечението на затворници с хронични заболявания като псориазис и акне имащи нужда от лечение съответно с Метотрексат или Изотретиноин. Тази система дава многообещаващи резултати тъй като се оказва достатъчно ефективна в голям процент от случаите и спестява значителни средства на френските данъкоплатци.
Подобна система би могла да бъде полезна и в някои региони на България, където се отчита сериозна липса на медицински специалисти, включително и дерматолози. За съжаление в статиите не се описва механизмът, по който се заплащат подобен вид консултации. 
 
Sparsa A, Doffoel-Hantz V, Bonnetblanc JM. Assessment of tele-expertise among elderly subjects in retirement homes. Ann Dermatol Venereol 2013, publié en ligne le 16 Janvier 2013.

Bara C, Maillard H, Beneton N, Serre P, Celerier P. Teledermatology un the management of skin diseases in prison inmates : experience in central France. Ann Dermatol Venereol 2013, publié en ligne le 8 Janvier 2013.
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени