Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Откриха специфични за сърбежа неврони

Начало » Дерматология » Научни статии » Откриха специфични за сърбежа неврони
Откриха специфични за сърбежа неврониНово проучване, публикувано в Nature Neuroscience, показва наличието на неврони, които предават единствено стимули, водещи до усещане за сърбеж, без да участват в предаването на болката. В продължение на десетилетия учените считаха, че болката и сърбежа са тясно свързани усещания, медиирани от едни и същи неврони.
 
Откритието ще даде възможност за допълнителни проучвания върху патофизиологията на сърбежа, както и за разработване на нови терапевтични методи при пруритус. Лечение, насочено срещу новооткритите неврони, би могло да доведе до силно облекчаване на сърбежа без потискащ ефект върху болката като естествен защитен механизъм на организма. Подобна терапия би била ефикасна при сърбеж, предизвикан от множество и по-разнообразни стимули, в сравнение със сравнително тесния спектър на антихистамините като най-често използвани противосърбежни средства.

Проучването е проведено върху опитни мишки. Авторите откриват определен вид неврони (MrgprA3+), които се намират в дорзалните ганглии, инервират единствено епидермиса и се активират от множество пруритогенни агенти, както и спонтанно при състояния, свързани с хроничен сърбеж. Аблация на тези неврони води до значително намаляване на разчесването, при запазено усещане за болка. Подобни клетки не са открити във вътрешни органи, което обяснява факта, че сърбежът е усещане, характерно единствено за кожата.

Източник: http://www.nature.com/neuro/journal/vaop/ncurrent/full/nn.3289.html
Снимка: интернет

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени