Big Picture Copenhagen
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Световен ден на витилиго

Начало » Важни събития » Събития в България » Световен ден на витилиго

Световен ден на витилигоНа 25-ти Юни за първи път в България ще се отбележи Световен ден на витилиго. Този ден ще бъде отбелязан в Стара Загора като Доц. Евгения Христакиева и д-р Виолина Тодева предоставят възможност да бъдат осъществени безплатни прегледи, осигуряване на информация за заболяването, насочване за провеждане на изследвания, стартиране на лечение и профилактика. Консултациите ще се осъществяват в Клиниката по Кожни и Венерически Заболявания в град Стара Загора на 25 юни 2012 от 8 до 16 ч. Дерматологични лаборатории Avene  ще предложат обучение за поставяне на коригиращ медицински грим Couvrance, като възможност за прикриване на несъвършенствата и оптимална фотозащита за профилактика. 
В световен мащаб за първи път е отбелязан деня за борба с витилиго на 25-ти Юни през 2011 г. Датата е избрана в памет на световноизвестния изпълнител Майкъл Джексън, който е страдал от витилиго от 1986 г. до смъртта си на 25-ти юни 2009 г.
Счита се, че общият брой на хората с витилиго по цял свят е около 100 милиона души. Честотата на това заболяване в България не е известна, но се предполага, че засяга около 1-2% от българското население. Голяма част от хората с витилиго все още не са потърсили консултация с лекар и е възможно да са засегнати повече хора.
Целта на Световният ден на витилиго е да се изгради глобална осведоменост на хората по цял свят за заболяването и да се премахнат все още съществуващите многобройни заблуди.
Идеята за създаване на Световен ден на Витилиго се дължи на създателя на мрежата Витилиго Приятели - Стив Хорагадон, след него тази идея е разработена и осъществена от Ого Мадоузи, нигерийка, която страда от витилиго и която е основател и Изпълнителен директор на Фондация за подкрепа и информираност на хора с витилиго.
За да могат всички да окажат подкрепа на хората с витилиго, Фондация с нестопанска цел за финансиране на проучвания при витилиго е създала уебстраница -  www.25june.org. След като се съберат необходимите гласове, ще се апелира пред ООН, за запознаване със заболяването витилиго, насочване усилията за лечение и обучение на лекари, както и 25-ти Юни да се отбелязва всяка година като световен ден за витилиго.
Лица за контакти:
д-р Виолина Тодева 
(e-mail: This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it ; gsm: 088-7-851-865)
доц. д-р Евгения Христакиева
(e-mail: This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it ; gsm: 088-9-431-106)
Подробна информация за световния ден за борба с витилиго може да прочетете на:

http://www.25june.org

Денят на витилиго в Стара Загора се осъществява с подкрeпата на: 
 
Световен ден на витилиго
 
 

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени