Big Picture Milan 2
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Селективна електротермолиза на себацейни жлези като метод за лечение на акне

Начало » Дерматология » Селективна електротермолиза на себацейни жлези като метод за лечение на акне
Селективна електротермолиза  на себацейни жлези като метод за лечение на акнеВъпреки че съществуват множество терапии за акне, при повечето се наблюдават рецидиви след спиране на лечението.
Има доказателства, че селективната електротермолиза на  себацейни жлези може да бъде нов вид терапия. Лий и съавт. провеждат проучване за определяне на ефикасността и поносимостта на метода.

В проучването са включени 12 пациента с акне, като при всеки са проведени три терапевтични процедури. По време на всяка игла с дължина 1,5 мм се поставя в порите. След това се прилага високочестотен електрически поток  за 0,25-0,50 секунди с обща мощност 40 вата. Всяка процедура продължава между 30 и 60 минути. Състоянието на пациентите е проследено 1 месец и 12 месеца след проведеното лечение.
Всички пациенти завършват проучването доволни от резултатите. При всеки се наблюдава редукция на възпалителните и невъзпалителните лезии . Средната редукция на лезиите един месец след последната процедура е 98,14% за възпалителните лезии и 83,09% за невъзпалителните. При 7 от 12 пациенти се наблюдава успех един месец след втората процедура и при всички един месец след третата. След процедурата всички съобщават за поява на еритем, който изчезва след няколко дни. При двама от пациентите се наблюдава рецидив една година след последната процедура. Селективната електротермолзиа на себацейните жлези може да е безопасен и ефективен метод за постигане на стабилна ремисия при акне.

 

References:

Selective sebaceous gland electrothermolysis as a treatment for acne: a prospective pilot study
Jin W. Lee MD1, Beom J. Kim MD, PhD1, Myeung N. Kim MD, PhD1, Gun Y. Ahn MD, PhD2, Hiromi Aso3
International Journal of Dermatology
Volume 51, Issue 3, pages 339–344, March 2012


 

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени