Big Picture Singapore
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Пероралните антибиотици за акне повишават риска от фарингит

Начало » Дерматология » Научни статии » Пероралните антибиотици за акне повишават риска от фарингит
Пероралните антибиотици за акне повишават риска от фарингитСпоред проучване на Университета в Пенсилвания, публикувано в Archives of Dermatology на 21-ви ноември, пероралният прием на антибиотици за акне може да бъде свързан с увеличаване на вероятността за развитие на фарингит.

Според изследователите, предишни проучвания показват връзката между употребата на перорални антибиотици при пациенти с акне и развитието на фарингит, вероятно в резултат на повишен процент на колонизация със стрептококи от група А.

Една от хипотезите гласи, че увеличената колонизация може да се дължи на намаляване на разпространението на микроорганизми като Streptococcus salivarius, за които е известно, че предотвратяват колонизацията със стрептококи от група А.
В срезово 9-месечно проучване на 15 студенти, получаващи перорални антибиотици за акне, 10 съобщават за епизод на фарингит през предходния месец. За разлика от тях, 47 от 130 студенти с акне, които не са получавали перорални антибиотици, съобщават за епизод на фарингит през предходния месец.

Тази разлика в резултатите показва около 3.5 пъти повишен риск за фарингит при прием на перорални антибиотици.

При кохортно проучване на 358 жени и 218 мъже, 6,2% са третирани с перорални антибиотици за акне, а 16,6% с локални антибиотици. Установен е 4.34 пъти повишен риск за фарингит при пациенти, които приемат системни антибиотици. Въпреки това, по-малко от 1% от участниците са били колонизирани със стрептококи от група А. Това отхвърля първоначалната хипотеза, представена по-горе в текста.

Според изследователите "възможният механизъм за този ефект от употребата на антибиотици вероятно се основава на спад в нормалната резидентна флора в орофаринкса, причинен от антибиотика, като по този начин се потенцира свръхрастеж на по-вирулентни микроорганизми."

При тълкуването на резултатите "следва да се оценяват рисковете спрямо ползите от дългосрочното използването на перорални антибиотици при пациенти с акне", добавят авторите.
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени