Big Picture Valencia 2015
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Предпазва ли кърменето от екзема?

Начало » Дерматология » Научни статии » Предпазва ли кърменето от екзема?

Предпазва ли кърменето от екзема?Редица организации препоръчват новородените да се хранят единствено с майчина кърма най-малко до четвъртия месец като предпазна мярка срещу развиване на алергично заболяване. Проучване, публикувано в British Journal of Dermatology, обхваща над 50 хиляди деца между 8 и 12 години в 21 страни. Събрана е информация за кърменето и появата на екзема чрез въпросници, попълвани от родителите. Допълнително децата са преглеждани за екзема във флексорните зони и е извършено прик тестуване.

(снимка: интернет)

Резултатите показват, че при кърмене се намалява рискът от тежка екзема, но не се откриват доказателства, че храненето единствено с кърма за 4 месеца или повече, има протективен ефект срещу екзема. Проучването най-вероятно ще доведе до промяна на гайдлайните за кърмене в Обединеното кралство, като допълнителни изследвания ще покажат кога трябва да се въведат солидни храни в диетата на новороденото, с оглед на предпазване от екзема и други алергични заболявания.

Lack of evidence for a protective effect of prolonged breastfeeding on childhood eczema: lessons from the International Study of Asthma and Allergies in Childhood (ISAAC) Phase Two
C. Flohr, G. Nagel, G. Weinmayr, A. Kleiner, D.P. Strachan, H.C. Williams, the ISAAC Phase Two Study Group

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени