Big Picture Valencia 2015
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Алитретиноин - нова терапевтична възможност за лечение на хронична екзема на дланите

Начало » Дерматология » Научни статии » Алитретиноин - нова терапевтична възможност за лечение на хронична екзема на дланите

Алитретиноин - нова терапевтична възможност за лечение на хронична екзема на дланите и Тклетъчни лимАлитретиноинът (Токтино) сравнително отскоро бе прибавен към арсенала от медикаменти за лечение на хроничната екзема на дланите (ХЕД) и резултатите са до такава степен обнадеждаващи, че някои автори побързаха да обявят ХЕД за "Токтино-дефицитен синдром". 

Представяме Ви тема от секцията "What's new?" в обастта на дерматотерапията от ISA 2011.

(снимка: интернет) 

Всъщност се касае за нов ретионоид с противовъзпалителна функция, който понижава Т-лимфоцитната активност, антиген-презентиращата функция, както и хемотаксиса. По отношение на епидермиса, Алитретиноинът регулира диференциацията и няма изсушаващ ефект. При дозировка от 30 мг/дн. за 6 месеца, е постигнато намаление от 75% на симптоматиката. В следващите 6 месеца пациентите са проследявани и при 65% от тях за този период не са наблюдават рецидиви. 80% от пациентите, при които е отчетен резултат са постигнали траен ефект, като тахифилаксия към този медикамент не се наблюдава. Други проучвания макар и в малки групи от пациенти, показват силно обнадеждаващи резултати и за лечение на Mycosis fungoides и синдром на Сезари. Постиганти са както подобрение в клиничната картина, така и нормализиране на лабораторните параметри.   
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени