Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

ISA 2011 - Дерматология по немски, но на английски...

Начало » Важни събития » Събития в чужбина » ISA 2011 - Дерматология по немски, но на английски...

ISA 2011 - Дерматология по немски, но на английски...В разгара на отпускарския сезон, дерматолозите в Мюнхен работят здраво, но не за да излезе Гърция от кризата, а за да организират едно от най-интересните събития в дерматологичния календар за 2011 година и да посрещнат повече от 900 души от цял свят, включително и внушителна българска група (4та по големина). Малкото спомени, останали след безпаметната Баварска вечер ще сподели с вас Д-р Иван Богданов.

(снимка: интернет) 

Това масово българско присъствие се дължи до голяма степен на факта, че на повечето от българските специализанти беше дадена стипендия или бе опростена таксата участие, за което искрено благодарим.
ISA 2011 - Дерматология по немски, но на английски...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Това е всъщност второто издание на Маждународната лятна академия по практическа дерматология в Мюнхен, което се провежда на английски и се очертава събитието да стане традиционно, като третата академия ще се проведе отново там от 21 до 26 юли 2013. Това събитие се редува през година с подобно издание на немски език, за което всички които са го посещавали твърдят, че е на много по-високо ниво. А истината е, че и това издание не беше на нивото, което очаквахме въпреки добрата организация и чувството за хумор на Проф. Ружичка. Смело мога да кажа, че конференциите и лятната академия в България не отстъпват нито по авторитет на лекторите, нито по качество на организацията, а и да си призная половината от информацията, която получихме там, е практически неприложима в България поради простичкия факт, че половината от споменаваните медикаменти липсват на българския пазар. И все пак някои от лекциите като тези на Проф. Гало и Проф. МакГрат бяха наистина на много високо ниво. При всички положения с голяма увереност мога да твърдя, че академията в Мюнхен не може да се сравнява като мащаб и като качество с Парижките дерматологични дни, които убедително водят в моята лична класация. Най-полезната секция от академията беше в последния ден с 4 лекции „What’s new” от областта на козметичната дерматология, дерматохирургията, дерматоалергологията и дерматотерапията, по-интересната часто от които ще се опитаме да резюмираме за вас в Продермаклуб. В последната сесия беше поместена и лекцията за превенция на професионалните дермартози на Prof. Swen Malte John, който представи резултатите от Кампанията за превенция на професионалните дерматози, като отдели специално внимание на българския принос и както сами виждате можем спокойно да си премерим логото с това на румънците...
ISA 2011 - Дерматология по немски, но на английски...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Трябва да похваля организационния комитет за избора на персонал на регистрационното бюро. Красиви руси момичета с едни такива дълбоки сини очи, че на момента им прощаваш факта, че не се справят никак добре с английски език. Аз лично изобщо не държах да ми говорят. Всичките бяха облечени с баварски носии, които смело подчертаваха и други достойнства. Не съм  много сигурен дали нежаната част от делегатите на конгреса са изпитали същото удоволствие от общуването с мъжете от регистрационното бюро и причината според мен трябва да се търси в кожените гащи. Вярно, сигурно бързия достъп до предната част на панталонките е голямо предимство, но от друга страна според запознати гащите били толкова здрави, че се предавали в семейството поколения наред. Разбира се, ако Гюнтер се окаже по-едричък от баща си Ханс и панталонките са му малко теснички, то тогава най-добре ще може да взима високите тонове на прочутите тиролски песни...
ISA 2011 - Дерматология по немски, но на английски...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Тесни или не, всички им завидяхме на баварската вечер, заради бързия достъп до писоара. Баварската вечер, впрочем беше гвоздеят в социалната програма, въпреки драконовите ограничения от максимум 6 литра бира на човек. При наличието на такава хубава бира подобни лимити според мен са проява на излишна жестокост, но в крайна сметка мисля, че не останаха жадни хора. На кулинарния фронт, представянето също беше на ниво, като немците ни организираха един блиц-криг с малко печено прасенце, вурстчета и кисело зеле. Вегетарианците бяха изцяло забравени, както им се и полага. После на сцената се качи група баварци, от ония които не са имали късмет с размера на наследствените гащи и стана страшен купон. Имаше и от онея големи алпииски рогове, с които се рутят лавини, имаше и много танци и то с активно българско участие и рабира се нашата маса остана пълна до последно и по-точно докато спряха да сервират бира.
ISA 2011 - Дерматология по немски, но на английски...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Впрочем Мюнхен сигурно не е мечтаната туристическа дестинация и определено не е най-атрактивния еврпейски град (с изключение на периода, в който е Октобер феста), но в околностите има две неща които си струва да се видят и те звучат почти еднакво: Шванщайн и Швайнщайгер. Едното е прекрасен замък на 130 км от Мюнхен, познат поне за мен от рекламата на Калтенберг, с невероятно красиво алпийско езеро зад него, а другото е футболист на Байерн Мюнхен. Мен всъщност футболистът хич не ме интересува (да не си помислите нещо...), но точно по време на конференцията се провеждаше Audi cup 2011 на Alianz arena с участието Байерн Мюнхен, Барселона, Милан и Интернационал (Порто Алегре), събитие, което не бива да се пропуска дори и от слабо заинтересувани от футбула хора като мен. 
ISA 2011 - Дерматология по немски, но на английски...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
В крайна сметка спомените, които бирата не успя да изтрие си струват пътуването и все пак, ако говорите немски по-добре посетете немско-езичното издание на академията догодина, а най-добре предпочетете българското и съм сигурен, че няма да съжалявате.

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени