Big Picture Milan 2
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Метотрексат при тежка алопеция ареата в детството

Начало » Дерматология » Научни статии » Метотрексат при тежка алопеция ареата в детството
Метотрексат при тежка алопеция ареата в детствотоДетския вариант на алопеция ареата е свързан с по-лоша прогноза в сравнение с алопецията при възрастни. Заболяването може сериозно да засегне качеството на живот.
В литературата има съобщения за ефикасността на метотрексат при възрастни. Дали препаратът може да бъде ефективен и достатъчно безопасен  при деца  се опитват да установят Royer и неговите сътрудници от Франция. Така или иначе в литературата информацията по този въпрос е оскъдна. Те провеждат ретроспективно проучване  включвайки деца с тежка алопеция ареата  лекувани с метотрексат в клиниките по педиатрична дерматология във Франция за периода 2005 - 2009.

Проследени са 14 деца (8 момичета и 6 момчета )на възраст между 8 и 18 години. Средната продължителност на зболяването е 5,7 години (от 2 месеца до 11 години и 8 месеца). Лечението е назначавано  с еднократна седмична доза , като средната максимална доза е 18,9 мг , средната продължителност на терапията е 14,2 месеца. Проучването са завършили 13 деца. От тях лечението се счита за успешно при 5 (повече от 50% растеж на коса), Останалите 8 се считат за терапевтичен провал. Не са наблюдавани сериозни странични ефекти.
Ефикасността на метотрексат за алопеция ареата при деца варира.  Според авторите Препаратът може да се има предвид при липса на по-ефективни алтернативни методи.

References:
Efficacy and tolerability of methotrexate in severe childhood alopecia areata
M. Royer1, C. Bodemer2, P. Vabres3, C. Pajot4, S. Barbarot5, C. Paul1, J. Mazereeuw1
British Journal of Dermatology
Volume 165, Issue 2, pages 407–410, August 2011




















 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени