Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Откриха ранен биомаркер, който предсказва появата на бъдеща атопия при асимптоматични деца

Начало » Дерматология » Научни статии » Откриха ранен биомаркер, който предсказва появата на бъдеща атопия при асимптоматични деца

Откриха ранен биомаркер, който предсказва появата на бъдеща атопия при асимптоматични децаСпоред ново проучване от Дания, съществуват маркери за атопия, които са налице много преди да се появят симптоми, дори при бебета на няколко месеца. Такъв биомаркер според проучването е еозинофилен протеин-Х (u-EPX), като повишените му стойности в урината на новородени са свързани с по-висок риск за алергична сенсибилизация, носна еозинофилия и екзема по-късно в живота.

Снимка: интернет

Изледвани са 369 здрави кърмачета, които са проследявани за алергична сенсибилизация към 16 чести хранителни и инхалационни алергени в продължение на 6 години. При по-високи стойности на u-EPX се наблюдава 49% повишена алергична сенсибилизация, трикратно повишена назална еозинофилия и 40% по-висок риск за развитие на екзема до шест годишна възраст.

Тези резултати показват, че съществува ранна активация на еозинофилите преди появата на симптоми при деца, развиващи атопични заболявания. Налага се изводът, че болестен процес е налице много преди да се появят симптомите.

Тази информация може да помогне за откриване на по-високо рискова група от деца в ранна възраст, които да бъдат насочени за превенция и индивидуализирана терапия. Резултатите насочват учените към търсене на причините за астма, екзема и алергия по-рано, като фокусът се премества върху вътреутробното развитие и първите месеци на живота.

_________________

http://www.medicalnewstoday.com/releases/230594.php

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени