Big Picture Valencia 2015
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Канабис и кожни заболявания

Начало » Дерматология » Научни статии » Канабис и кожни заболявания
Канабис и кожни заболявания

От незапомнени времена, човекът има особени взаимоотношения с канабиса. Кръвопролитни войни са се водели за конопа, от който са се правели най-здравите корабни въжета, но в същото време е използван и за забавление и доставяне на удоволствие. Продермаклуб вече писа за някои от интересните медицински приложения на марихуаната дори и в дерматологията. Считаме за нужно обаче да споменем и някои от състоянията, които могат да се предизвикат от употребата й. 

(снимка: интернет)

 

 

Синдрома на Рейно често може да е вследствие на консумация на канабис, а все повече зачестяват и съобщенията за други периферни съдови болести като т. нар. канабисов артериит, който често може да се сбърка с атеросклероза. При ранно диагностициране, това заболяване може да се лекува с аспирин до пълна реваскуларизация, за разлика от периферно-съдовите болести причинени от атеросклероза. Уртикария също може да се появи след контакт с марихуана, като случаи са описани, както при земеделски работници отглеждащи канабис, особено в момента на цъфтежа на растението, така и при консумацията му независимо от начина на приемане. Това състояние особено често се наблюдава при пациенти с вече диагностицирана свръхчувствителност към тютюн.  

 1. Tennstedt D, Saint-Remy A: Cannabis and skin diseases. Eur J Dermatol;21:5-11.

 2. Noel B, Ruf I, Panizzon RG: Cannabis arteritis. J Am Acad Dermatol 2008;58:S65-67.

 3. Stockli SS, Bircher AJ: Generalized pruritus in a patient sensitized to tobacco and cannabis. J Dtsch Dermatol Ges 2007;5:303-304.

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени