Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Ефикасно и безопасно лечение на себореен дерматит с комбинация от клобетазол и кетоконазол

Начало » Дерматология » Научни статии » Ефикасно и безопасно лечение на себореен дерматит с комбинация от клобетазол и кетоконазол
Ефикасно и безопасно лечение на себореен дерматит с комбинация от клобетазол и кетоконазол
Използването на локални кортикостероиди и локални антимикотици е често в лечението на себорейния дерматит. Целта на това проучване обаче, е да докаже че комбинацията от clobetasol propionate 0·05% шампоан и ketoconazole 2% шампоан за лечение на умерен до тежък себореен дерматит на скалпа. Проучването е рандомизирано и двойно сляпо и се състои от 3 фази, всяка от които по 4 седмици. 
 
(снимка: интернет) 

 

По време на фазата на лечението, пациентите получават рандомизирано кетоконазол (КС) 2 пъти седмично (К2) или клобетазол (СР) 2 пъти седмично (С2), или клобетазол 2 пъти седмично последван от кетоконазол 2 пъти седмично (К2+С2), или клобетазол 4 пъти седмично, последван от кетоконазол 2 пъти седмично (С4+К2). Всички пациенти са получили кетоконазол 1 път седмично по време на поддържащата фаза и никакво лечение по време на фазата на проследяването. Резултатите на проучването показват, че всички варианти на лечение съдържащи клобетазол са значително по ефикасни от този, при който е използван само кетоконазол, а тези при които е използвано комбинирано лечение са значително по-ефикасни от монотерапиите. При терапевтичните модели С2 и С4+К2 се забелязва леко влошаване на състоянието по време на поддържащата фаза, докато ефикасността на комбинацията С2+К2 е най-голяма и най-стабилна. Всички терапевтични модели се понасят добре от пациентите без да се наблюдава кожна атрофия. Все пак и в 4те групи се забелязват макар и сравнително рядко телеангиектазии, парене и други странични ефекти. 

Ortonne JP, Nikkels AF, Reich K, Ponce Olivera RM, Lee JH, Kerrouche N, Sidou F, Faergemann J: Efficacious and safe management of moderate to severe scalp seborrhoeic dermatitis using clobetasol propionate shampoo 0.05% combined with ketoconazole shampoo 2%: A randomized, controlled study. Br J Dermatol;165:171-176.

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени