Big Picture Vienna
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Контактната алергия "помага" на имунната система срещу рак?

Начало » Дерматология » Научни статии » Контактната алергия "помага" на имунната система срещу рак?
Контактната алергия помага на имунната система срещу рак?Смята се, че около 20% от населението страда от алергия към едно или повече химични вещества, които съставят стандартната европейска серия за patch тестуване. Редица проучвания изследват връзката между тип I алергии и малигнени заболявания, но малко търсят зависимост между появата на контактна алергия от тип IV и честотата на различните видове рак.

Авторите на проучването свързват две клинични бази данни, за да открият възможна асоциация между контактна алергия и рак.

Направен е паралелен анализ на два различни регистъра - база данни на пациенти, тестувани с patch тест и националния раков регистър на Дания (Danish Cancer Register). След обработка на данните са оставени само подвидовете рак, представени от минимум 40 пациенти.

Резултатите показват обратна зависимост между контактната алергия и немеланомните кожни карциноми, както и рака на гърдата при двата пола. При жени се открива обратна зависимост в честотата на контактна алергия и рак на мозъка. В допълнение се наблюдава положителна асоциация между контактна алергия и карцином на пикочния мехур.

В заключение, обратната зависимост, която се демонстрира в проучването, подкрепя хипотезата, че при индивиди с алергии има по-малка вероятност от развитие на рак, най-вероятно поради тригерираната от алергията имунна система. Положителната асоциация с тумори на пикочния мехур може да се дължи на натрупването в него на химични метаболити.

____________________________

Association between cancer and contact allergy: a linkage study
Kaare Engkilde, Jacob P Thyssen, Torkil Menné, Jeanne D Johansen
BMJ Open doi:10.1136/bmjopen-2011-000084

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени