Big Picture Valencia 2015
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Фотопротекцията - малко известни факти

Начало » Дерматология » Научни статии » Фотопротекцията - малко известни факти

Фотопротекцията - малко известни фактиМоже за Вас специално да са добре известни, но така или иначе сте започнали да четете - Защо не проверите?

(снимка: интернет) 

С идването на летния сезон, всички български медии се чувстват отговорни, българският народ да бъде за поредна година просветен за огромната вреда от слънцето. Въпреки, че за дерматолозите е ужасно досадно всяка година да отговарят на едни и същи малоумни журналистически въпроси и после да бъдат перефразирани до безобразие в готовия материал, ползата от тази кампания е очевидна. Години наред слънцето беше "Здраве", а от скоро изведнъж стана най-големият враг на кожата - това навежда българските граждани на мисълта, че ония "дървени фолософи" с белите престилки явно нямат някаква сериозна и постоянна концепция по въпроса. Все пак явно някой се вслушва в съветите на докторите дали от страх от озоновата дупка или като оправдание да киснат на сянка в барчето или може би като аргумент срещу кърска работа. Резултатът от това е, че продажбите на фотозащитни средства нарастват (също много силен аргумент), а хората обръщат повече внимание на кожата си и тази на децата си. 
Ние също ще се включим във всеобщата медийна антислънце истерия, като споделим няколко интересни факта за слънцезащитата. Американските дерматолози много обичат да обясняват на своите пациенти нещата от живота простичко и ясно, като често ги онагледяват с учебен материал от първи клас и особено обичат азбуката, като не се задълбочават много и рядко стигат по-далеч от 5-та буква. Целта е всеки Redneck да схване идеята и гордо да показва бял врат в края на лятото. В случая, за да няма грешки, са стигнали до 3-та буква и съответно по космополитънски до "3 основни неща, които трябва да знаем за слънцето": A = Apply sunscreen, B = Back in the shade, C = Cover up with clothes... или ако трябва да преведем - нещо като: А= Айде намажи мееее!, Б= Бързо под чадъра!, В= Ванче, дай ми тениската! – Примерно!, ако няма Ванче наоколо не е фатално, важното е да се запомнят основните действия!
Прилагането на слънцезащитен крем е особено важно, но повечето хора се губят в цифрите на SPF означенията и болшинството са останали с впечатлението, че SPF 50+ е само за албиноси и вампири. Всъщност SPF 15, например означава, че ако минималната еритемна доза при даден човек се постига за 10 минути, то с този крем ще я постигне за 15х10 минути или 2 1/2 часа. Разбира се ако си сложи 50+ пациентът не е станал слънценепроницаем за 8 1/2 часа и ако успее да стигне до "Големия син аналгин" и да се окъпе, ще трябва отново да се маже. Тук трябва да се направи и една много важна забележка – фотозащитни кремове не се прилагат на деца под 6 месечна възраст. Ако имате такова просто го скрийте от слънцето!!!
Друго много важно условие за здрава кожа, е избягването на определени часове от денонощието за излагане на слънце. Аз лично особено одобрявам нощното къпане, но със забележката, че не е подходящо след употреба на алкохол. Предимствата на нощното къпане са много, но няма да се спираме в детайли поради опасността да навлезем в областта на венерологията. Странно за мен, но повечето хора обичат да ходят на плаж през деня и в тази връзка трябва да споменем, че ако не е възможно събуждане преди 10 ч. сутринта, по-добре е да се изчака да премине ракиено време, за да се отиде на плаж. С други думи - от 10 сутринта до 4 следобед си стойте в барчето. Ако и след това време някой има желание да отиде на плаж, най-вероятно е на възраст, на която не е позволено да му се сервира алкохол. Много важно е да се знае, че не на всяка сянка може да се разчита. Ултравиолетовата светлина преминава през плажния чадър, шарената сянка и тентите, а трябва да се съобразяваме и с албедото, което означава че морската вода и пясъка (пясъка повече) отразяват слънчевата светлина и тя все пак ще Ви докопа. 
Така че, ако курортистът вече е намазан и е под чадъра, време е да викнем Ванчето да донесе тениската, а по-добре и шапка и слънчеви очила. За дрехите, които носим на плажа също трябва да се знаят няколко основни неща: 
1. Обикновената бяла тениска има SPF 5 (тя затова е и обикновена) – има и "необикновени" бели тениски (на фирми като Solarweave® и Solumbra®), които имат SPF 30.
2. Тъмните цветове спират повече ултравиолетова светлина от светлите – факт, доскоро известен само на охраната на добре облечените бизнесмени, които са целогодишно с черни тениски (и бели чорапи, бел.ред.). Най-добра фотозащита имат индиговосините дрехи, твърдение доказано преди това емпирично от Туарегите (бедуинско племе, на което е кръстен и „гоуемия Гоуф” – бел. Ред.)
3. Полиестерът предпазва по добре от слънцето, отколкото памука и разбира се по-плътните дрешки пазят по-добре от по-рехавите. Може да Ви звучи като китайски шушляков анцунг от пазар Илиенци или като първа точка от ромски наръчник „Как да запазим момата бяла за сватбата”, но когато науката говори и Вирсачито мълчи... Забравете за лена и памука, ако искате да се предпазите от слънцето и „Да живее парниковият ефект”
4. Използването на специални перилни препарати също може да повиши SPF-a на дрехите. Те обаче все още не са достъпни на българския пазар, затова горе-долу същият ефект може да се постигне с различни видове белина (поглъщат светлината), разбира се за предпочитане върху бели дрехи. Ето нещо, за което досадната лелка от рекламата на „Аче” още не се е сетила да ни облъчва...
И за да не изостанем от американците ще споменем, че те имат класификация и за единици, с които се означава защитата на дрехите от UV лъчи - Ultraviolet Protective Factor (UPF). Можете да ги откриете на етикетите на дрехите и за да не тормозят мозъчната клетка на средния американец с числа с 2 и повече цифри те изглеждат горе-долу така: UPF 15-24 – „добра” защита, UPF 25-39 – „много добра” защита, UPF 40+ - „отлична” защита. Просто и ясно!
И накрая ми се иска да споделя моят личен фаворит от арсенала на фотозащитата – чаша леденостудена бира – разбира се под дебела сянка, който иска да се върти на грила: МЕН НЕ МЕ ЗАКАЧАЙТЕ!!!

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени