Big Picture Paris
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Prodermaclub изпробва безплатното приложение на Medscape за iPhone, Android и Blackberry

Начало » Дерматология » Любопитно » Prodermaclub изпробва безплатното приложение на Medscape за iPhone, Android и Blackberry
Prodermaclub тества безплатното приложение на Medscape за iPhone и Android
Така наречените "умни" или "smart" телефони набират все по-голяма популярност сред лекарите и в частност дерматолозите в България. В това число влизат iPhone, всички базирани на системата Android телефони, Blackberry и др. Винаги ни е интересувала възможността да използваме тези удобни устройства, които винаги са ни "под ръка", за бърза и специализирана медицинска справка.
 
Направихме кратък тест на едно от най-популярните медицински приложения, а именно Medscape Mobile.
 
Първото и основно предимство на това приложение е огромната база данни, която стои зад него, а именно базата данни на Medscape. Разработен, за да може да се използва на Iphone, Ipad, Android и Blackberry, Medscape Mobile е напълно безплатен и не изисква нищо друго, освен бърза регистрация в системата Medscape, което може да стане и от мобилното устройство при инсталиране на приложението, изтеглено от App Store, Android Market или BlackBerry App World. 
 
Какво ни предлага Medscape Mobile:
- Лекарствен справочник с повече от 8000 лекарства
- Възможност за бърза проверка за кръстосани лекарствени реакции (търсене до 30 лекарства едновременно)
- Съвременна и подробна информация за 4000+ заболявания и състояния, снимки и видео
- Детайлни инструкции за 600+ клинични манипулации и процедури и 80+ таблици и протоколи
- Ежедневни новини в 30 области на медицината (вкл. дерматология)

Всеки от нас често има нужда от информация, която е предмет на други медицински специалности. С Medscape Mobile имаме всички шансове да открием това, което търсим във всички сфери на медицината, но ние се опитахме да разгледаме възможностите на приложението в областта на дерматологията.

Тествахме Medscape Mobile на Android и iPhone без да открием съществени разлики по отношение на бързината и достъпността. Още с отварянето на приложението прави впечатление колко бързо и интуитивно се разглеждат отделните подменюта. През цялото време на разположение е търсачка, която при въвеждане на ключови думи (лекарства, болести, манипулации) препраща потребителя към съответен текст.

Дерматологичната секция на Medscape Mobile можем да определим като подробна. Заболяванията са подредени в подраздели.
 
 
За всяко заболяване ще откриете детайлна информация за история и епидемиология, клинична картина, диференциална диагноза, изследвания и терапевтични възможности с най-подробна информация относно дозировка, странични действия, взаимодействия с други лекарства и т.н. Под всяка страница с информация са изброени авторите и съответните референции.
 
 
 
Голяма част от заболяванията са съпроводени от демонстративен снимков материал.
 

В раздела с процедури и протоколи могат да бъдат открити редица полезни таблици.
 
 
Огромната база данни дава подробна информация за локални и системни лекарствени средства.
 
 
Любопитна и изключително полезна функция на приложението е търсенето на лекарствени взаимодействия. При зададените от нас 4 лекарства (acitretin, methotrexate, propranolol и aspirin), бяха открити 5 възможни лекарствени взаимодействия - програмата ни показа, че комбинирането на ацитретин и метотрексат е противопоказно, обясни ни, че аспиринът повишава нивата на метотрексат като намалява бъбречния клирънс и насочи вниманието ни към фармакодинамичния антагонизъм между аспирин и пропранолол. Както споменахме, в полето могат да се въведат едновременно до 30 лекарства.
 
 
Разгледахме и секцията с новини от областта на дерматологията, които намираме за интересни и актуални. 
 
Като заключение ще си позволим да препоръчаме горещо безплатното приложение на Medscape за iPhone, iPad, Android и Blackberry, като искрено се надяваме да ви бъде толкова полезно в ежедневната работа, колкото и на нас!
 
Medscape Mobile може да бъде изтеглен оттук за разични мобилни устройства:
 
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени