Big Picture Milan 2
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Професор Сладина Георгиева на 90 години. Деветдесет години посветени на дерматологията

Професор Сладина Георгиева на 90 години  Деветдесет години посветени на дерматологията
Уважаеми колеги, 
 
БДД  съобщава на желаещите да поздравят проф. Сладина Георгиева, че тържественото честване на нейната 90 годишнина ще се състои на 19 май (четвъртък) от 18.30 ч. в ресторант „Сенсо д’Арте”, ул. Виктор Григорович №40.
 
 
 
Нашите учители

Професор Сладина Георгиева на 90 години 
Деветдесет години посветени на дерматологията


Професор Сладина Иванова Георгиева-Илиева е родена на 14 май 1921г. в с. Рибен, Плевенски окръг, в семейство на учители. 
През 1939г. завършва гимназия в гр. Плевен с отличен  успех. През 1944 г. се дипломира като лекар и започва работа като участъков лекар, последователно в с. Върбица и с. Оряховица, Плевенско.
През 1950 г. полага успешно изпит за специалност по кожни и венерически болести. През 1952 г. е асистент в Клиниката по кожни и венерически болести при ВМИ-София, а през 1968 г. се хабилитира като доцент по обща дерматология и венерология.
През 1977 г. успешно защитава докторска (дмн) дисертация на тема „Клинико-цитологични проучвания на дерматози с характерни патологични процеси в епидермиса и гранулоцитите”. 
Професор Сладина Георгиева е всестранно подготвен дермато-венеролог. Ученичка на един от най-обаятелните и ерудирани дерматолози в нашата страна – професор Любен Попов, тя специализира последователно в Лайпциг, Мюнхен и Москва. Има над 130 реални публикации във всички направления на дерматологията. Проф. Сладина Георгиева е първият български учен-дерматолог, който въвежда електронно-микроскопски изследвания на различни кожни заболявания. Съвместно с проф. Наземан проучва взаимоотношенията вирус-кератиноцити при някои дерматовирози. Проучва болестите на оралната лигавица и участва в написването на монографията „Орални болести и синдроми”. 
Професор Сладина Георгиева е почетен член на Българското, Италианското и Монголското дерматологично дружество, била е заместник-председател на Българското Дерматологично Дружество, член на редколегията на сп. Дерматология и Венерология, член на факултетния съвет на ВМИ-София, ръководител на кръжока по дерматология и венерология, ръководител на клиника и заместник директор по учебно-преподавателската и диагностично-лечебна дейност на НИДВ-МА.
През годините на нейната професионална дейност проф. Георгиева е отличен преподавател на студенти и специализиращи лекари, прекрасен диагностик и терапевт, особено грижовна към болните, които и се доверяваха. Тя търсеше и намираше необходимите медикаменти във времена, когато те бяха недостъпни и пациентите нямаха средства да ги заплатят.
Усвоила най-доброто от своя учител проф. Любен Попов самата тя е отличен  и незабравим учител – взискателна, оттговорна и отдадена на професията си.
Честит Рожден Ден Професор Георгиева!
Вашите ученици Ви честитят,  изпълнени с благодарност и уважение.
Vivat Academia, Vivat Professores!

Чл. кор. проф. Николай Цанков
       Председател на БДД

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени