Big Picture Milan 2
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Персистиране на пръстовите отпечатъци - нов дерматоглифен механизъм

Начало » Дерматология » Научни статии » Персистиране на пръстовите отпечатъци - нов дерматоглифен механизъм
Персистиране на пръстовите отпечатъци - нов дерматоглифен механизъмДерматоглифната структура е механично свързана с образуването на пръстови отпечатъци.  За да не бъдат изгубени завинаги,  обаче, би трябвало да съществува отделен механизъм за поддържане на пръстовите отпечатъци. Авторът на тази статия се опитва да тества тази хипотеза и да проучи начинът, по който функционира този механизъм .

Палмарни и плантарни пръстови отпечатъци са анализирани визуално и чрез силиконови отпечатъци след премахване на повърхността им с помощта на абразиви, скалпел, и адхезивни ленти. Употребено е повърхностно оцветяване,  за да се определи степента на загуба на клетки от повърхността.

Всички нива на премахване на повърхността чрез различните методи   оставят епидермалните гребени непокътнати визуално и в силиконовите отпечатъци. Когато се употребяват абразивни средства епидермалните гребени остават непокътнати, докато  кератиноцитите между тях биват премахнати. Когато палмарния и плантарния страутм корнеум е премахнат , отделеният слой следва ундулиращите гребени и бразди и по този начин подържа нормалния модел на отпечатък.
Предсказан е нов теоретичен механизъм, потвърден експериментално. Стратум корнеум се отделя без прекъсване от цялата повърхност, дори , когато е приложена  фрикция само по върховете на гребените. Според автора за този механизъм спомагат клетъчните връзки, които са предимно хоризонтални.


References:
Fingerprint maintenance, a new dermatoglyphic mechanism
S. Shuster
British Journal of Dermatology
Volume 164, Issue 4, pages 738–742, April 2011

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени