Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Претибиална ангиоплазия - нова нозологична единица?

Начало » Дерматология » Научни статии » Претибиална ангиоплазия - нова нозологична единица?

necrobiosis-lipoidica.jpgNecrobiosis lipoidica (NL) се представя от лъскави жълто-кафеникави плаки, обикновено на подбедриците. Венозната недостатъчност също обхваща обикновено краката, но има и характерна клиника и хистопатологична находка. Дерматолози от болница Saint Paul, Ванкувър са описали 8 пациента за периода 1997-2008, които са имали клинична картина на NL, но с хистопатологична характеристика по-близка до тази на Венозната недостатъчност. 

(снимка: интернет) 

Пациентите са на възраст от 39 до 73 г., като само една от тях е била жена. Придружаващата патология е представена най-вече от диабет, бъбречна недостатъчност, съдови заболявания. Повечето от пациентите са с оплаквания от поява на лезии по предната повърхност на подбедриците. С най-голяма вероятност е била клиничната диагноза NL, но са обсъждани още Lichen planus, morphea, Kaposi sarcoma. При всички пациенти хистопатологичната картина е отговаряла на Венозна недостатъчност, а не на NL. Авторите предлагат за комбинацията от клиника на NL и хистологична картина на Венозна недостатъчност да се използва термина "Претибиална ангиоплазия" 

Mistry N, Chih-Ho Hong H, Crawford RI: Pretibial angioplasia: A novel entity encompassing the clinical features of necrobiosis lipoidica and the histopathology of venous insufficiency. J Cutan Med Surg;15:15-20.

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени