Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Пробиотици за лечение на атопичен дермaтит

Начало » Дерматология » Научни статии » Пробиотици за лечение на атопичен дермaтит
lb51.jpgИнтестиналната мукоза действа, подобно на кожата, като бариера срещу антигени в лумена на червата. Процесът на съзряване в червата се развива паралелно с градиентна им колонизация от микроорганизми. Атопичния дерматит е асоцииран с нарушена бариерна функция на кожата, а при някои от пациентите и на чревната лигавица. Целта на проучването е да установи връзката между Лактобацилите и чревната и кожна микрофлора и хуморалния имунитет при деца с атопичен дерматит. 

В двойно сляпото, рандомизирано проучване участват 39 деца с атопичен дерматит, които получават хранителна добавка с хидролизирана казеинова формула с (19 пациента) или без (20 пациента) лактобацили в дневна дозировка от 3,4х109 живи бактерии на грам за срок от 3 месеца. Проби от кръв, фецес и проба от кожа с памучен тупфер са взимани в началото на проучването, на първия и на третия месец. Имуноглобулин секретиращи клетки са установявани чрез ензимно-свързан имуноспот, а количеството на CD19(+)CD27(+) В-клетки в периферната кръв чрез флоу-цитометрия. Основните групи бактерии в чревната и кожната микрофлора са установени чрез PCR. Нивата на IgA- и IgM-секретиращите клетки намалява значително в групата провеждаща лечение. В рамките на първия месец съотношението между лекувани и нелекувани е 0.59 (95%CI 0.36-0.99, P=0.044) за IgA- и 0.53 (95%CI 0.29-0.96, P=0.036) за IgM-секретиращи клетки. Количеството на CD19(+)CD27(+) B-клетки нараства при децата третирани с пробиотици, за разлика от децата в контролната група. Не е отчетена значима разлика в количеството на бифидобактериите в двете проучвани групи, както в червата така и по кожата. В заключение авторите твърдят, че приема на пробиотици с лактобацили може да подсили бариерната функция на чревната лигавица и да подпомогне развитието на имунен отговор. По този начин, специфични пробиотици (с монокултури на лактобацили, бел.ред.) могат да осигурят защита срещу застрашаващи организма макромолекули в червата и да осигурят контрол върху бъдещи инфекции, чрез подпомагане на съзряването на имуннната система (ClinicalTrials.gov ID NCT01148667).

Nermes M, Kantele JM, Atosuo TJ, Salminen S, Isolauri E. Interaction of orally administered Lactobacillus rhamnosus GG with skin and gut microbiota and humoral immunity in infants with atopic dermatitis. Clin Exp Allergy.41; 370-377. 

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени