Big Picture Milan 2
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Периорален дерматит и паста за зъби

Начало » Дерматология » Научни статии » Периорален дерматит и паста за зъби

Периорален дерматит и паста за зъбиСъществува ли връзка между периоралния дерматит и използването на паста за зъби, съдържаща флуор? Литературната справка показва учудващо малкия брой на сериозни проучвания по този повод, за разлика от многобройните съобщения за връзката на заболяването с употребата на локални кортикостероиди.

Представяме ви кратко резюме на публикувано в Archives of Dermatology писмо от 1975 г., в която се твърди, че пастата за зъби играе огромна роля за появата и рецидивите на периоралния дерматит с акне-подобни лезии.

Снимка: интернет

Всички около 65 пациенти с рефрактерен на лечение акне-подобен периорален дерматит, участвали в проучването, са използвали паста за зъби, съдържаща флуор. Когато тези пациенти преминават на не-флуорирана паста за зъби, около половината имат изчистване на техните лезии в рамките на 2-4 седмици. Тези, при които не се наблюдава подобрение, отново сменят пастите за зъби, които съдържат ароматизатори, оцветители, и други неизвестни химикали, и преминават на сода за хляб и изплакване на устата с разтвори за измиване. Почти всички от тези пациенти получават пълно изчистване на техните лезии. Пациентите, които възобновяват миенето на зъбите си с паста за зъби, съдържаща флуор, неизменно получават рецидив на периоралния дерматит. Всички пациенти, които могат да отговорят, заявяват, че страната (лява или дясна) с най-тежки дерматитни прояви, е и страната на която обикновено спят. Това наблюдение подкрепя хипотезата, че през нощта стичането на химикали чрез слюнката върху съответните области от кожата задълбочава лезиите.

Коментар: Периоралният дерматит засяга до 1% от населението и е по-разпространен сред жените, отколкото сред мъжете. Характеризира се с хронични папуло-пустулозни лезии около устата, които приличат на розацея. Периоралният дерматит е описан за първи път през 1957 г., по времето когато флуорирана паста за зъби е въведена в Съединените щати. През 1967 г. в немската литература е описан периорален дерматит като "нова единица". Забавеното описание на това състояние в Германия може да е свързано с по-късното търговско разпространение на флуорирана паста за зъби в тази страна. Резултатите от настоящото изследване показват, че чувствителността към флуор или към други съставки на пастата за зъби е сред най-важните причини за поява на периорален дерматит.

Milton A. Saunders Jr
Fluoride Toothpastes as a Cause of Acne-like Eruptions-Reply
Arch Dermatol, Jul 1976; 112: 1033 - 1034.

_____________

Ако имате собствени наблюдения и коментари относно връзката между периоралния дерматит и използваната паста за зъби, или сте попадали на други публикации в литературата, може да ги споделите като коментар под тази статия.

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени