Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Ниски дози спиронолактон в терапията на акне

Начало » Дерматология » Научни статии » Ниски дози спиронолактон в терапията на акне

acnefunny.jpgВъпреки сериозния напредък на терапията на акне в последните години, често се наблюдават и неуспехи на лечението, особено при по-възрастни жени. Спиронолактонът, като блокер на андрогенните рецептори, е особено успешен в лечението на жени с акне, въпреки че страничните ефекти са чести и свързани с дозировката. Проучването е имало зе цел да установи терапевтичния ефект и поносимостта към ниски дози спиронолактон, използван като монотерапия или или в комбинация с други медикаменти за лечение на акне при жени в напреднала възраст. 

(снимка: интернет)

 

Проучването е проведено при 85 жени с акне лекувани последователно със спиронолактон 50 до 100 мг/дневно като монотерапия или в комбинация. Максималната продължителност на лечението е от 24 месеца. При 33% от пациентките е настъпила ремисия на заболяването при ниски дози спиронолактон, при други 33% има значително подобрение, при 27,4% има частично подобрение, а при 7% подобрение не е наблюдавано. Лечението е добре понесено от пациентките, като в 57,5% от случаите не са докладвани никакви странични ефекти. В заключение може да се твърди, че спиронолактона може да се окаже изключително подходящ метод за лечение на акне при жени в напреднала възраст, както като монотерапия, така и в комбинация с други медикаменти. При тази дозировка резултатите от лечението са добри при минимални странични ефекти. 

Shaw JC. Low-dose adjunctive spironolactone in the treatment of acne in women: a retrospective analysis of 85 consecutively treated patients. J Am Acad Dermatol. 2000 Sep;43(3):498-502.

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени