Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Интервю с проф. Цанков за вестник Класа

Интервю с проф. Цанков за вестник Класа

Интервю на вестник Класа с чл. кор. проф. Цанков, председател на Българското дерматологично дружество, предоставено на Prodermaclub:

Проф. Цанков, връщате се от експедиция в Антарктида. Ще разкажете ли повече за нея?

Бях член на българската експедиция в Антарктида и отидох там с научен проект, който касаеше изследване на кожата в екстремни условия. Там в момента е лято и температурите са около 0 градуса, има силен вятър, изключително висока влажност на въздуха и слънчева радиация, от която трябва кожата да бъде защитена. По време на експедицията изпитах чувство на национална гордост, тъй като България е малка страна с лош международен авторитет, но тя се нарежда между 28-те страни - пълноправни, консултативни членки на Комитета за Антарктида, наред със страни, които са икономически гиганти. Там действително всички колеги от Испания, Чили, Аржентина, Америка и други знаят за българската база и познават българите и техните постижения. В Антарктида авторитетът на страната ни е гарантиран и висок, което е едно забележително постижение за България. 

Смятам, че Антарктида е място, което в бъдеще ще привлича все повече хора, защото там има много природни богатства и човекът няма да ги остави неразработени. В този смисъл както изследователите, така и хората, които ще отидат там, ще трябва да предприемат някакви предварителни профилактични мерки за тяхната кожа. Тя трябва да бъде защитена от полярното слънце, екстремната влажност и полярния вятър. Проучванията, които направихме, ще бъдат от полза за всички, които в бъдеще ще отидат там.

С какви други изследвания се занимавате?

Интересувам се от негативните влияния на лекарствата, които приемаме всеки ден по различни поводи върху кожата. Иначе като представител на българската дерматологична школа нашите най-сериозни проучвания бяха свързани с една област от алтернативната медицина, която се нарича климатотерапия на кожните болести. Ние качвахме болни с алергични заболявания като уртикарии, атопичен дерматит и екземи на санаториум, разположен в Рила на 2018 метра, където алергените не са същите както в среда на по-ниска височина. Получавахме прекрасни резултати. Другото, с което се занимаваме е таласотерапия (морелечение). С нашите проучвания и практически резултати бяхме известни в Европа и света, но с промените в здравеопазването сега болните вече трябва да си заплащат. В последните две години възстановяваме таласотерапията в Тузлата (Балчик), което е едно уникално природно богатство - съчетание на море, минерална вода, лиманно езеро и лечебна кал.

Кои са най-честите кожни заболявания у нас и по какви методи се лекуват хората?

В момента най-чести в България са пиодермиите (инфекциозни кожни заболявания), които са свързани най-често с неособено високия хигиенен статус на населението. Освен това екземите и, разбира се, псориазисът, от който боледува до 3% от населението на земята. Болните с псориазис са около 2% от нашето население. Новост в лечението му са тъй наречените биологични препарати, но те са възможни за масово лечение във водещите във финансово отношение здравни системи, към които ние не принадлежим. Едногодишното лечение с тях е около 15 хил. долара за един пациент.

Достъпно ли е лечението на пациентите с дерматологични проблеми?

Лечението е достъпно. В страната функционират 5 университетски клиники, ВМА, болница "Токуда", както и 11 центъра за кожни и венерически заболявания. Нашите клинични пътеки в областта на дерматологията са едни от най-ниските в страната. Това се дължи на факта, че един от бившите шефове на здравната каса - д-р Румяна Тодорова, е дерматолог и не желаеше да бъде заподозряна, че е лобирала за собствената си специалност. С клинична пътека от 400 до 600 лева е абсолютно невъзможно да се лекува един болен за 7 или 10 дни. Само леглото в една болница, независимо от нейния статус, е около и над 100 лева за 24 часа.
С републиканския консултант, ген. Стоян Тонев, и представители на БЛС успяхме да повишим цените на пътеките между 30 и 60 лева за 2011 година, но това абсолютно нищо не оправя. По отношение на лекарите искам да кажа, че сега има една безпрецедентна кампания от медиите, при която щом се случи смъртен случай, моментално лекарите са обвинявани. Това не е било никога досега. Създава се един имидж на лекаря почти на професионален убиец и това не може да продължава.
 
Соня Стамболийска 
 
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени