Banner Madrid
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Фотопротективен ефект на хранителни добавки с пробиотици и каротеноиди

Начало » Дерматология » Научни статии » Фотопротективен ефект на хранителни добавки с пробиотици и каротеноиди
lb51.jpg Екип от френски дерматолози се е заел да проучи твърдението, че хранителни добавки, съдържащи Lactobacillus johnsonii (LA1) и каротеноиди имат протективен ефект върху хомеостазата на имунната система след излагане на ултравиолетова светлина.
За целта са проведени три клинични проучвания, използващи три различни източника на ултравиолетова светлина: UVA източник с висок интензитет (UV-DL, CT1), изкуствен източник, симулиращ спектъра на естестваената слънчева светлина (UV-SSR, CT2), както и естествена слънчева светлина. Проучването се провежда върху клинично здрави жени, на възраст над 18 години с тип кожа по класификацията на Фицпатрик от II до IV. При CT1, като ранни маркери за увреда е използвано хистологично и имунохистохимично изследване. При CT2, минималната еритемна доза (MED) е била определна чрез клиничен преглед и хроматометрия, която е била използвана и за определяне на първоначалния цвят на кожата.

Хранителната добавка е приемана за период от 10 седмици, като за този период е предотвратено намаляването на броя на Лангерхансовите клетки, което следва излагането на ултравиолетова терапия, както и се е увеличилброя на фактор XIIIa+ типI дермални дендроцити, като същевременно има намалеие на броя на възпалителните клетки в дермата.
В заключение, френските колеги твърдят, че хранителните добавки съдържащи специфични пробиотици на основата на Lactobacillus и каротеноиди, намаляват ранните UV-индуцирани увреждания на кожата (от естествени и изкуствени източници на светлина). Резултатите навеждат и на мисълта, че подобно лечение би могло да има благоприятно въздействие ивърху дългосрочните ефекти на ултравиолетовата експозиция, като стареенето на кожата. 

Bouilly-Gauthier D, Jeannes C, Maubert Y, Duteil L, Queille-Roussel C, Piccardi N, et al. Clinical evidence of benefits of a dietary supplement containing probiotic and carotenoids on ultraviolet-induced skin damage. Br J Dermatol.163; 536-543.

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени