Big Picture Milan 2
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Ранно начало на андрогенна алопеция е свързано с развитие на рак на простатата по-късно в живота

Начало » Дерматология » Научни статии » Ранно начало на андрогенна алопеция е свързано с развитие на рак на простатата по-късно в живота

Ранно начало андрогенна алопеция е свързано с развитието на рак на простатата по-късно в животаРанно начало на андрогенна алопеция е свързано с развитие на рак на простатата по-късно в живота, се казва в изследване, публикувано онлайн в Annals of Oncology на 15 февруари.

Майкъл Яса от European Georges Pompidou Hospital в Париж и колектив изследват дали ранно начало андрогенна алопеция е свързано с повишен риск от рак на простатата. Общо 388 мъже с история за рак на простатата и 281 мъже без такава, оценят степента си на оплешивяване на различна възраст - 20, 30 и 40 години.

Изследователите установяват, че андрогенната алопеция е свързана с повишена честота на рак на простатата. Мъже с рак на простатата е два пъти по-вероятно да са имали андрогенна алопеция на 20 години. Типът на загуба на коса не е свързан с развитието на рак на простатата. Не се открива асоциация между ранно начало на андрогенната алопеция и по-раннавъзраст на диагностициране на рак на простатата, както и с развитието на по-агресивно заболяване.

"Това изследване показва връзка междуранно започнала андрогенна алопеция и развитието на рак на простатата. Дали тази група може да се възползва от рутинен скрининг за рак на простатата или систематично използване на инхибитори на 5-алфа редуктазакато основно превантивно средство, остава да бъде доизяснено", пишат авторите.

Male pattern baldness and the risk of prostate cancer
M. Yassa, M. Saliou, Y. De Rycke, C. Hemery, M. Henni, J. M. Bachaud, N. Thiounn, J. M. Cosset and P. Giraud

Източник: http://annonc.oxfordjournals.org/content/early/2011/01/25/annonc.mdq695.abstract

Снимка: интернет

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени