Banner Milan
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Неинвазивна диагностика на малигнен меланом

Начало » Дерматология » Научни статии » Неинвазивна диагностика на малигнен меланом
Неинвазивна диагностика на малигнен меланомРанната диагностика на меланом е важна за прогнозата на зболяването. Това води до биопсиране на суспектни пигментни лезии, голяма част, от които са бенигнени. 
 EGIRTM  (epidermal genetic information retrieval ) е неинвазивен метод, който изследва епидермални клетки от стратум корнеум свалени чрез адхезивна лента.  Проучва се  възможността той да бъде използван, за да се отграничат невуси от меланоми. Изследвани са суспектни лезии с EGIR TM . От получените клетки е изолирана RNA, която после е амплифицирана. Генната експресия се профилира. Всички лезии са премахнати и  за хистопатологично изследване.
Съществуват  312 гена, които са различно експресирани при меланоми, невуси и нормална кожа.
За много от тези гени се знае , че имат роля в развитието на меланоцитите, физиологията им, развитието на меланом, рак и контрол на клетъчния растеж.В последствие, след проучване включващо 37меланома и 37 невуси,  са установени 17 гена , които уличават злокачествените тумори.  Тестовете изплозващи тези гени различават in situ и инвазивните меланомите от невусите със  100% чувствителност и 88% специфичност.

Резултатите показват , че получаваните чрез  EGIRTM   клетки могат да се използват с голяма точност, за да се засичат меланоми чрез 17-генния геномен биомаркер.

References:
Non-Invasive Genomic Detection of Melanoma
W. Wachsman1,2,*,  V. Morhenn3,4,  T. Palmer5,  L. Walls1,2,  T. Hata3,  J. Zalla6,  R. Scheinberg7,  H. Sofen8,  S. Mraz9,  K. Gross10,  H. Rabinovitz11, D. Polsky12,  S. Chang5
British Journal of Dermatology
Accepted Article (Accepted, unedited articles published online for future issues)

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени