Banner Milan
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Метотрексат в лечението на тотални или универсална алопеция ареата

Начало » Дерматология » Научни статии » Метотрексат в лечението на тотални или универсална алопеция ареата

Метотрексат в лечението на тотални или универсална алопеция ареата Алопеция ареата тоталис е заболяване с лоша прогноза и множество различни лечения, които за съжаление не са особено ефективни и имат различни нежелани ефекти. Ретроспективно проучване включващо 33 пациенти, лекувани с метотрексат (15 до 25 мг / седмица), а при 19 пациенти е добавен и преднизон перорално (10 до 20 мг / ден).

(снимка: интернет)

Интересно е да се отбележи, че на пациентите е предоставен избор дали да се възползват от допълнителна терапия с кортикостероиди или не, след като са били информирани за всички аспекти на лечението. Терапията с кортикостероиди не е имала очаквания ефект от гледна точка на ефикасност: и в двете групи, около 60% от пациентите са получили напълно възстановяване на окосмяването. Въпреки това, 80% от пациентите, получават рецидив на заболяването, когато дозите са намалени. Рецидивите са по-чести и по-сериозни при пациенти, получили преднизон. Като цяло, само двама пациенти са били в състояние да спрат лечението, без да имат дългосрочен рецидив. Това проучване потвърждава, че метотрексат е ефективно лечение за тежки форми на алопеция ареата, но тази ефективност е само временна. Оценката на съотношението полза / риск е трудно и решението за подобно лечение остава в ръцете на пациента.

Chartaux E, Joly P. Long-term follow-up of the efficacy of methotrexate alone or in combination with low doses of oral corticosteroids in the treatment of alopecia areata totalis or universalis. Ann Dermatol Venereol 2010 ; 137 : 507-513.

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени