Banner Milan
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Проучване на продължителността на ефекта от приложението на ботокс

Начало » Естетична медицина » Проучване на продължителността на ефекта от приложението на ботокс

Проучване на продължителността на ефекта от приложението на ботоксУдовлетвореността на пациентите при приложение на ботулинов токсин е ключов фактор за успех в естетични процедури и се регулира от взаимодействието на множество променливи. Срокът на действие е важен, защото той оказва влияние върху интервалите при повторно инжектиране, както и отражение върху разходите и комфорта на пациента.

(снимка: интернет)

За да се направи преглед на доказателствата за времетраенето на ефекта при различни търговски форми на ботулинов токсин, е проведено проучване в базата данни на MEDLINE, като са използвани ключови думи като: "ботулинов" и "продължителност" / "повторно" (граници: "клинични изпитвания", "мета- анализи "," английски "). В центъра на вниманието са били проучвания от клиничната и естетичната медицинска практика. За пълнота на изследването се използва оценка на ефективността на различни етапи от действието на ботулиновия токсин. Да се преценят продължителността на ефекта следните цели са проучени и обобщени: степен на отговор на лечението, индекс за тежест на бръчките на различни етапи от лечението (със или без промяна спрямо изходните стойности), степен на рецидива. Проучването обхваща 164 статии. От тях 35 имат адекватно измерване на продължителността при използване на ботокс по естетични указания. По-голямата част от тях (22) са били на глабеларната област. При тези проучвания, продължителност на действие варира от 3 до 5 месеца при пациенти от женски пол и от 4 до 6 месеца при пациентите от мъжки пол. При някои отделни пациенти е измереен и по-продължителен отговор. Във всички проучвания, проследяващи рецидивите, такива са установени в срок от 6 месеца. В изследвания за оценка на удовлетвореността на пациентите, удовлетворението остава високо през целия период на проучвания (около 4 месеца). Добавянето на BoNTA на дермални филъри или лазерна терапия изглежда увеличава степента на въздействие. Добавянето на BoNTA към лечението може да удължи срока на действие или да потенцира ефекта.

В заключение, пациентите могат да очакват продължителност на ефекта от терапията  най-малко за 3 месеца, но често най-много 4-5 месеца в зависимост от областта на лицето, дозата и вида на продукта. Допълнителни изследвания са нужни за изясняване на влиянието на възрастта, пола на пациента, повтарящи се лечения, и комбинираната терапия за продължителността на ефекта.

Flynn TC. Botulinum toxin: examining duration of effect in facial aesthetic applications. Am J Clin Dermatol. 2010;11(3):183-99.

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени