Big Picture Paris
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Механизъм на действие на пропранолол в лечението на хемангиоми

Начало » Дерматология » Научни статии » Механизъм на действие на пропранолол в лечението на хемангиоми

Механизъм на действие на пропранолол в лечението на хемангиомиОще преди резултатите от провежданите контролирани проучвания да са известни, пропранолол се превърна в първи избор за лечение на тежки форми на хемангиоми. Известно е, че невероятната им ефикасност, е била открита случайно, при употреба на пропранолол при дете по друг повод от д-р Кристин Леоте-Лабрез.

(снимка: интернет)

Тази клиничната ефикасност може да се обясни с фармакологичните свойства на пропранолол-а, която е неселективен адренергичен бета-блокер. Неговият незабавен ефект, видим през първите дни на лечението, се дължи на вазоконстрикция с намаляване на освобождаването на NO. Ефектът е в следствие на спиране на съдовия растеж, дължащо се на инхибиране на про-ангиогенните сигнали, VEGF, бета-FGF и металопротеинази 2 и 9. Не на последно място, в дългосрочен план, пропанолол стимулира апоптозата на ендотелните клетки, което обяснява регресията на хемангиомите.

Storch CH, Hoeger PH. Propranolol for infantile haemangiomas: insights into the molecular mechanisms of action. Br J Dermatol 2010 ;163 : 269-274.
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени