Big Picture Vienna
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Консумацията на бира повишава риска за псориазис при жени

Начало » Дерматология » Научни статии » Консумацията на бира повишава риска за псориазис при жени

Консумацията на бира повишава риска за псориазис при жениКонсумацията на бира повишава риска за псориазис при жени. До този извод достигат авторите на статия, публикувана на 16-ти август 2010 г. в Archives of Dermatology. Проучването обхваща 82869 медицински сестри в САЩ, които попълват двугодишен въпросник, където отбелязват количеството и вида алкохол, който консумират. Данните се съпоставят със заболеваемостта от псориазис в тази група.

Статистическата обработка на резултатите показва, че жените, които пият повече от 5 бири седмично, са с близо двукратно повишен риск за развитие на псориазис.

Подобен риск не се открива при консумацията на безалкохолна бира, червено или бяло вино, както и спиртни напитки. Това води авторите до предположението, че повишеният риск се дължи на някоя от неалкохолните съставки на бирата. Възможно е тази съставка да е нишестето, от преваряването и ферментацията на което се произвежда бирата. Нишестето се получава главно от зърнени култури - най-вече малцов ечемик, съдържащ глутен, за който се предполага, че може да е асоцииран с псориазиса.

Пълния текст на статията може да видите тук:
http://archderm.ama-assn.org/cgi/content/full/archdermatol.2010.204
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени