Big Picture Vienna
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Интервю на Prodermaclub с д-р Етугов

Начало » Естетична медицина » Интервю на Prodermaclub с д-р Етугов
Интервю с д-р ЕтуговД-р Дончо Николов Етугов е старши асистент към Катедрата по дерматология и венерология, Медицински Факултет - София. Завършва Медицински Университет София. Придобива специалност по дерматология и венерология през 2001 и здравен мениджмънт през 2005. Специализирал е В Рим, Париж, Атина, Йена - Германия. Д-р Етугов говори пред Prodermaclub като водещ специалист в областта на естетичната дерматология и лектор в първия учебен филм на сайта.

_____________

Д-р Етугов, излезе първото DVD на Prodermaclub на български език, посветено на техниките за инжектиране на ботулинов токсин тип А. На кои дерматолози ще е полезен филмът?

Новото DVD може да е полезно първо на човек, който никога не е правил ботокс, за да се запознае с основните техники на поставяне и да прецени дали би се справил, да си даде сметка дали естеството на работата би му паснала, дали сръчността му е достатъчна. И второ е за хора, които са напреднали до едно средно ниво, за да си сверят часовника и да видят нещо ново. Човек винаги открива нещо ново, дори ако отиде на гости на колега, за да го гледа докато прави ботокс. Винаги може да си хареса и образно казано да "си открадне" нещо.

Кои стадии от инжектирането са показани във филма?

Във филма сме представили от "А" до "Я" - започваме от изваждането на флакона, показваме как се разрежда, как се подготвя, как се дозира в различните зони, как се разделя лицето на зони, колко единици са нужни ако, например, пациентката е млада и иска да направи само една зона от лицето, как правилно се съхранява продукта. Завършваме с последните техники, които съответно са насочени към малко по-напреднали и изискват повече опит. В бъдещите семинари, които предстоят тази година, ще покажем техники за напреднали - специфични техники, които бих нарекъл "висшия пилотаж" в инжектирането на ботокс.

Достатъчно ли е да сме гледали филма, за да започнем работа с ботулинов тоскин?

Притежаването на филма и участието в курса дават едно ниво, но за да си спестим основните грешки е хубаво да поработим известно време с някой по-опитен колега. Разбира се, едва ли трябва да коментираме, че гледането на една полезна демонстрация не дава право на всеки да работи ботокс, още по-малко на хора извън медицината.

Кажете нещо повече за Практическа дерматология?

Целта на заниманията по практическа дерматология е да допълнят похватите и манипулативните техники в дерматологията, нещата които човек не е успял да научи и автоматизира докато е специализирал, а по-късно и докато е работил като дерматолог. Знаем, че дерматологията еволюира изключително много през последните двадесет години. От една чисто диагностична специалност с химикалката и рецептата като основни инструменти, вече се превърна в почти хирургична дисциплина, в която всекидневно човек прави десетки манипулации. Има няколко поколения дерматолози, които никога не са се учили да работят с ръцете си и сега ще им е изключително полезно ако решат да повишат квалификацията си. Виждаме, че хирурзите стават малобройни, както е по света. Дребните манипулации като сутура на една по-повърхностна порезна рана, която е в кожа и подкожие, инцизия на гнойник или парциална резекция на нокът вече идват в домейна на дерматолозите. И защо да не може човек да извършва тези манипулации като по този начин не изпуска пациентите си. Практическа дерматология цели именно това - да повиши и подобри практическите способности на масовия практикуващ дерматолог.

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени