Big Picture Copenhagen
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Диагностични критерии за системната склероза

Начало » Дерматология » Научни статии » Диагностични критерии за системната склероза

Диагностичните критерии за системната склерозаКанадскa изследователска група в областта на склеродермията е проучила 1048 пациенти, от които 127 не се представят с класическите критерии за склеродермия, използвани от 1980 г. насам. Проучването на тази група е довело до предложението за нови диагностични критерии, като тяхната цел по същество е да бъдат много чувствителни и да се улесни диагностицирането на склеродермия в началните стадии.

(снимка: интернет)

59% от пациентите са имали ограничено кожно засягане, а при 38% засягането е било дифузно. Най-честите клинични признаци включват: Raynaud феномена (98%), склеродактилия(92%), телеангиектазии (78%) и засягане на кожа различна от тази на пръстите (58%). 35% от пациентите са имали белодробна фиброза, което е забележително, а 15% страдат от белодробна хипертония. Въпреки това, само 4.4% страдат от бъбречни кризи. 90% от пациентите са имали поне един тип специфични авто-антитела за склеродермия (особено антицентромерни и анти-топоизомераза1). Въпреки, че тази група критерии е много по-чувствителна, степента на конкретност не е достатъчно оценена. Авторите не са взели предвид данните от капиляроскопските изследвания, като целта им е била да не се усложнява допълнително наборът от критерии.

Hudson M, Fritzler MJ, Baron M; Canadian Scleroderma Research Group (CSRG). Systemic sclerosis: establishing diagnostic criteria. Medicine (Baltimore) 2010; 89: 159-165.
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени