Big Picture Vienna
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Алопеция ареата се асоциира с автоимунни заболявания

Начало » Дерматология » Научни статии » Алопеция ареата се асоциира с автоимунни заболявания
aa.jpgAлопеция ареата (АА), често се смята за близка до псориазиса, поради възпаление и  участие на Т-клетки в патогенезата. Множество генетични асоциации с широк спектър от автоимунни заболявания, могат да бъдат направени според проучване, публикувано на 01 юли в списание "Nature".

Загубата на коса при АА е в резултатите от "срив на имунната привилегия" в космените фоликули. Интересното е, че AA атакува пигментирани косми по-активно, отколкото непигментираните. По този начин, избирателната загуба на пигментирани косми, може да доведе до т. нар. "побеляване за една нощ", което се наблюдава в ситуации със силен стрес или при загуба на близък.

В мащабно международно проучване (GWAS), водено от група учени от Медицинския център на Колумбовия университет в Ню Йорк, е направен Генотипен анализ на 1054 пациенти с AA и 3278 контроли. Асоциация с АА, е открита при гени от 8 локуса, които са свързани с имунната функция.

Шест от локусите, съдържат съответно CTLA4, IL-2/IL-21, региона HLA, ULBP гени, IL-2RA (CD25), и IKZF4 и ERBB3; един локус е в рамките на STX17, и един близо до PRDX5. Най-силната асоциация (P = 1.38 × 10-35) е установено за ген на HLA DQA2. Извън региона HLA, най-силна асоциация има с ULBP6 (P = 4.49 × 10-19) и ULBP3 (P = 4.43 × 10-17). И ULBP3 и ULBP6 са NKG2D активиращи лиганди.

В ULBP3 протеин се намира в ниски нива в нормалните космени фоликули, но проучване установи, че е силно изразена в "кожна обвивка, както и кожна папила" при 2-ма пациенти в ранните стадии на AA . Имунохистохимичният анализ установява ULBP3-положителни клетки в 16 други пациенти с АА. Повишената експресия  на ULBP3 може да бъде от значение за започване на имунната реакция при възникване на АА, или може да бъде част от "възпалителни каскада."

ULBP3, произведен в клетки космения фоликул се свързва с NKG2D рецептор на NK-клетките и ги активира.

ULBP6 и ULBP3 преди това не са били свързани с автоимунни заболявания. STX17 е бил замесван в преждевременно побеляване косата, но не и автоимунно заболяване. Въпреки това, повечето от останалите локуси са участвали в класически автоимунни заболявания като диабет тип 1 и ревматоиден артрит, а няколко са били свързани с целиакия, множествена склероза, системен лупус еритематозус, базедова болест, псориазис и др.

Рецептора NKG2D, който свързва ULBP3 вече е признат като важни фактори за развитието и на диабет тип 1, ревматоиден артрит, и целиакия.

"Изглежда, че съществува общ механизъм между органите, които експресират NKG2D сигнали за опасност, като част от началото на имунния процес процес", твърди ръководителят на проучването Д-р Кристиано. Лекарства разработени да се прицелват в точно тези имунни механизми при ревматоиден артрит, диабет тип 1, и други заболявания, скоро могат да се изпробват в терапията и на АА.



Petukhova L. et al., Genome-wide association study in alopecia areata implicates both innate and adaptive immunity. Nature. 2010;466:113-117.

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени