Big Picture Singapore
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Кожата и Еволюцията или защо няма черни ескимоси

Начало » Дерматология » Кожата и Еволюцията или защо няма черни ескимоси

Кожата и Еволюцията или защо няма черни ескимосиПигментацията при човека, е в резултат na процес на двоен естествен подбор, гласи съобщение на американски учени, направено на еволюционистичен симпозиум на Националната академия на науките на САЩ, през декември миналата година.

(снимка: интернет)

Първите хора, емигрирали от Индия до Централна Африка, не са имали много изразена пигментация. Eкспозицията на силна UV радиация, е оказала огромно влияние в полза на развитие на една по-тъмна пигментация, отразени чрез премахването на многобройните варианти MC1R. Тъмна пигментация защитава фолиевата киселина от фотолизата на слънчевите лъчи. Фолиевият дефицит поради силната експозиция UV оказва влияние върху фертилитета и води до увеличаване на дефекти на невралната тръба. От друга страна, влиянието на UV върху канцерогенезата засяга само възрастни пациенти и не влияе пряко на еволюционния процес. Народите, които мигрират от субтропичните региони в региони с ниска експозиция na UV, са подложени на коренно различни процеси: необходимостта да се запази в достатъчно количество синтезата на витамин D, е довело до намаляване на пигментацията. В областите, в които са изразени сезонни колебания в UVB лъчението, получаването на тен представлява един превъзходен еволюционен компромис. Авторите подчертават, че образуването на тен е сравнително бавен процес, който води до защита от UV, само след като вече е осигурена синтезата на витамин D в кожата. Различието в цвета на кожата,  е може би най-очевидният знак за полиморфизъм на човешкия род и може да се разглежда като един отличен аргумент в защита на теорията на еволюцията.

Jablonski NG, Chaplin G. Human skin pigmentation as an adaptation to UV radiation. Proc Natl Acad Sci U S A 2010; 107 Suppl 2: 8962-8968.

Кожата и Еволюцията или защо няма черни ескимоси







































(снимка: интернет)
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени