Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Рецидивираща афтоза и хематологичен дефицит

Начало » Дерматология » Научни статии » Рецидивираща афтоза и хематологичен дефицит
Рецидивираща афтоза и хематологичен дефицитРецидивиращата афтоза е понятие , което включва и група от малки афтозоподобни язви, които обикновено са свързани със системни заболявания между , които дефицит на желязо, фолиева киселина и витамин В12. Авторите на проучването се опитват да определят асоциацията между рецидивираща афтоза и най-честите предраполагащи фактори, както и да проверят ефикасността на заместителната терапия. Изследвани са 32-ма болни с рецидивираща афтоза и резултатите им са сравнени с тези на  здрава контролна група.

Според резултатите рецидивиращата афтоза е значително асоциирана с фамилната анамнеза. Различните хематологични дефицити са около 8 пъти по чести при болните с афтоза.
След провеждане на заместителна терапия всички болни с афтоидни улцерации и липса на фамилна анамнеза получават  пълна ремисия на афтоидния епизод.
Болните , които имат афтоза в анамнезата си получават само частична ремисия изразяваща се в намаление на честотата и тежестта на клиничната изява.

Като заключение се налага мнението, че всички пациенти трябва да бъдат разпитвани за фамилност. Добре е да бъдат пускани и рутинни хематологични изследвания за серумно желязо, фолиева киселина и витамин Б12 и да бъде лекуван евентуален хранителен дефицит и по тоиз начин профилактирани системните прояви.

References:
Haematological deficiencies in patients with recurrent aphthosis
D Compilato †,*, A Carroccio ‡ , F Calvino † , G Di Fede § , G Campisi †
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology
Volume 24 Issue 6, Pages 667 - 673


 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени