Banner Milan
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Фотопротекторите - новото змийско масло?

Начало » Дерматология » Научни статии » Фотопротекторите - новото змийско масло?

Слънцезащитните средства - новото змийско масло?Проучване на нестопанската организация EWG (Environmental Working Group) поставя под съмнение ефективността и безопасността на най-добре продаваните в САЩ слънцезащитни средства. При направената оценка на 500 слънцезащитни продукта, само 8% се считат като приемливи за приложение. Специално предупреждение е насочено към екраните с висок SPF, които според EWG водят до фалшиво чувство на сигурност на потребителите. Според групата продукти с SPF 100 обикновено защитават по-скоро като SPF 3, поради факта, че се използват в много по-малко количество от нужното и в по-редки апликации.

Обръща се внимание на няколко особености.

Според проучването голяма част от най-разпространените продукти не предпазват кожата от UVA лъчите. Поради тази причина всички одобрени от EWG слънцезащитни средства съдържат минералите цинк или титан като активно вещество. Нито един от препоръчаните продукти не съдържа оксибензон или витамин А и не се прилага под формата на спрей или пудра (поради лесното инхалиране на частици от въздуха).

Представители на редица производители на слънцезащитни кремове оспорват получените резултати като неверни. Според индустрията твърденията на EWG не се базират на достатъчно доказателства. Очаква се по-късно тази година FDA да въведе нови препоръки и правила за приложението на слънцезащитни екрани. Най-вероятно новите регулации ще забранят на производителите да отбелязват на своите продукти SPF по-висок от 50+.

Доклад:
Environmental Working Group, 2010 Sunscreen Report, May 24, 2010.
Jane Houlihan, senior vice president for research, Environmental Working Group.

 
« Предишна
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени