Big Picture Geneva
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Криотерапия или 5 % Imiquimod крем за лечение на молуски при деца

Начало » Дерматология » Научни статии » Криотерапия или 5 % Imiquimod крем за лечение на молуски при деца
Криотерапия или 5 % Imiquimod крем за лечение на молуски при децаКриотерапията е класическо деструктивно средство за лечение на молуски при деца. Дали е по-ефективна от съвременния имуномодулатор Imiquimod се опитва да ни покаже проучване на колектив от Кувейт.

Те сравняват действието на двата терапевтични подхода  като разделят 74 деца с молуски чрез произволен принцип на две групи. Едната група е лекувана с Imiquimod 5 % крем 5 дни в седмицата, докато при  другата група е прилагана криотерапия един път седмично.  И двете групи са лекувани до постигане на пълна клинична ремисия или за не повече от 16 седмици.

Imiquimod действа по-бавно, като повече от 90% от пациентите получават клинична ремисия до пълно изчистване в края на 6-тата седмица, останалите в края на 12-тата. При криотерапията повече от 70% се изчистват до 3 - тата седмица, а останалите до 6-тата).

Imiquimod се показва като ефективна терапия , въпреки, че действа по-бавно от криотерапията. Тя може да се предпочете и заради по-малкото си странични ефекти и по-добрите козметични резултати. При криотерапията се наблюдават формиране на були, пигментации и дори повърхностни цикатрикси. Нейно предимство обаче е ниската и цена. Авторите я  препоръчват като по-подходяща за по-големи единични лезии, докато според тях Imiquimod е подходящ за по-малки многобройни пръснати лезии.



References:

Comparative Study on the Efficacy, Safety, and Acceptability of Imiquimod 5% Cream versus Cryotherapy for Molluscum Contagiosum in Children.
Al-Mutairi N, Al-Doukhi A, Al-Farag S, Al-Haddad A.
Pediatr Dermatol. 2009 Oct 4.

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени