Big Picture Vienna
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Курортът La Roche Posay - балнеотерапия по френски

Начало » Дерматология » Любопитно » Курортът La Roche Posay - балнеотерапия по френски

Курортът La Roche Posay - балнеотерапия по френски...или защо французите знаят как да кажат "Merci!" на Господ.

За впечатленията си от курортното градче, носещо едно от най-известните имена във Франция, ще ни разкаже нашият пратеник във Франция - Д-р Иван Богданов.

 

 



На балнеоложката карта на Франция, прави впечатление фактът, че повечето извори се намират в планините (Алпите и Пиринеите) или покрай морето. Само един изглежда откъснат, самотен, в средата на Франция до гр. Поатие, известен с това, че там французите спират арабското нашествие в Европа. Намира се на около 2 часа път от Париж с TGV-то и после още половин час с автобус в един предимно земеделски район, встрани от големите пътни артерии, тих и спокоен - идеалното място за почивка.

Курортът La Roche Posay - балнеотерапия по френски

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Селцето е малко - има стара част със средновековна архитектура и по-нова част - от началото на миналия век, която се състои предимно от вили и хотели и която вероятно се е появила по „курортни” съображения.

Курортът La Roche Posay - балнеотерапия по френски

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Първото, което ми направи впечатление, когато слязох от автобуса бе, че голяма част от мъжкото население явно прекарва повечето си време в игра на петанг на централния площад. Второто бе невероятната влага - мокро, мокро, мокро - различни видове дъжд и от време на време по малко слънчице - дори широколистните дървета са вечнозелени тук, защото са покрити с мъх.

Курортът La Roche Posay - балнеотерапия по френски

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Курортът La Roche Posay - балнеотерапия по френски

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Като оставим настрана влагата и любимия спорт на местните, La Roche Posay е едно много приятно място - паркове, голф игрища, красиви стари сгради, казино - всичко напомня за онези романтични времена от началото на миналия век, когато санаториалното лечение е било много модерен и предпочитан от буржоазията начин за лечение. Престижно място, в което да избягаш от летните горещини на града и пак "да бъдеш забелязан сред елитно общество" - с други думи било е "много шик".

Курортът La Roche Posay - балнеотерапия по френски

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В днешно време лечението трябва да е бързо и ефективно, за да не пострада ритъмът на забързаното ни ежедневие - нещо като McDonald's на крак. Е, да речем че La Roche Posay ни предлага да се насладим, ако ми позволите още едно кулинарно сравнение, на един дълъг обяд с местни специалитети и вина в добра компания. Затова тук няма да видите добре облечени бизнесмени в скъпи коли - пациентите са предимно в двете възрастови крайности - пенсионери и деца.
И все пак La Roche Posay е най-големият център за балнеолечение на кожни заболявания във Франция, а може би и в Европа.

Курортът La Roche Posay - балнеотерапия по френски

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С основание може да се нарече европейската столица на термалната дерматология. Тук се лекуват около 10 000 пациенти с дерматологични заболявания на година - повече от половината от т.нар. "куристи" във Франция (моля да ме извините, ако думата ви навява асоциации, но просто не намерих превод за "curistes"), които са общо около 18 000. В La Roche Posay работят и най-голям брой дерматолози (10), между които и една българка - Д-р Дикова.

Курортът La Roche Posay - балнеотерапия по френски

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Двете основни дерматологични заболявания, които се лекуват тук, са псориазис и атопичен дерматит ( с по 40% от пациентите), следвани от изгаряния (10%), лихен планус, ихтиози, розацея и др. Водата е богата на селен, силициеви соли, цинк и мед, като основната роля за терапевтичния й ефект играе селенът. Действието му е антиоксидантно, противовъзпалително, а освен това е доказано и защитното му действие срещу UVA и UVB лъчение. Силициевите соли пък са интересни с това, че създават прословутото усещане за „кадифеност” на кожата, с което толкова много се хвалят местните дерматолози.

Курортът La Roche Posay - балнеотерапия по френски

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Водата се прилага под формата на бани, душове и инхалации, като разнообразието на варианти на тези техники е голямо. Най-голямата гордост на френската балнеодерматология е т.нар. "филиформен душ". В най-общи линии представлява табло, на което се нагласят точни параметри на налягане и температура и душ, с който дерматологът полива пациента (малко прилича на къпане на арестанти). Техниката е измислена в началото на миналия век от военни лекари и се е използвала за лечение на последици от тежки изгаряния, което всъщност си остава основното му проложение и днес.
Според лекарите в La Roche Posay тази техника е наистина ефективна и аз съм доста склонен да им вярвам.

Курортът La Roche Posay - балнеотерапия по френски

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По времето, в което посетих Ла Рош Позе, големият санаторим не работеше все още – началото на активния сезон обаче скоро трябва да започне, тъй като дърветата цъфнаха, а с тях като щъркелите долитат и първите атопици.

Курортът La Roche Posay - балнеотерапия по френски

Курортът La Roche Posay - балнеотерапия по френски

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

И все пак в термалния център на хотел Ла Рок, в който бях отседнал, трудно можеше да се размине човек. Въпреки навалицата пациентите изглеждаха много доволни и усмихнати и никъде не чух „Госпожо, ама аз съм преди вас!”. Лекарите се радват на голямо уважение и също вършат работата си с усмивка. Може би затова удоволетвореността на пациентите от лечението е около 95%, а около 30% посещават курорта вече повече от 20 години. Критиците на балнеотерапията твърдят, че причината за много добрите резултати на този тип лечение може би се дължи повече на откъсването от стресовата обстановка или прилива на ендорфини от водните процедури, отколкото на качествата на водата. Аз не мога да се съглася изцяло, но проучвания доказват, че относно качеството на живот на пациентите този тип лечение няма равен - е, за мен е важно да имам доволни пациенти без оплаквания от странични ефекти.

Курортът La Roche Posay - балнеотерапия по френски

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

И накрая искам специално да благодаря на Д-р Ерик Пижон за гостоприемството и за отделеното време, както и на директора на санаториума - г-н Рашид Енуш по същите причини.

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени