Banner Madrid
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Контрол на негативните емоции при пациентите с псориазис и витилиго

Начало » Дерматология » Научни статии » Контрол на негативните емоции при пациентите с псориазис и витилиго
Контрол на негативните емоции при пациентите с псориазис и витилигоЦелта на това проучване е да се определи степента на контрол над негативните емоции като гняв, депресивно настроение и тревожност при кожните болести витилиго и псориазис.  Също и да се определи дали  продължителността на заболяването, възрастта на първа поява и познаване на причините за болестта  могат да бъдат предиктори на този емоционален контрол.

Проучването включва 30  пациента с псориазис и 30 с витилиго. Здравата контролна група съответства на проучваната по пол, възраст и степен на образованост. Контролът на негативните възприятия се измерва по скалата Watson и Greer's Courtauld Emotional Control Scale, а възприятието за болесност чрез Kossakowska's Chronic Patients Questionnaire.

Според резултатите, пациентите с псориазис контролират негативните си емоции по-интензивно в сравнение със здравите контроли. Пациентите с витилиго не се различават от здравата контролна група в контролирането на емоциите. Не съществуват значителни предикторни фактори за контрол над негативните емоции при болните с витилиго. При болните с псориазис от друга страна, полът и възрастта са основните фактори допринасящи за контрола над негативните емоции, като контролът над  гнева зависи и от възрастта на възникване на заболяването.

Авторите заключават , че кожните заболявания засягат  емоционалния контрол като препоръчват психотерапия особено при хоспитализираните болни с псориазис.





References:
Control of negative emotions and its implication for illness perception among psoriasis and vitiligo patients
MM Kossakowska †,*, C Cieścińska ‡ , J Jaszewska § , WJ Placek ‡
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology
Volume 24 Issue 4, Pages 429 - 433

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени