Big Picture Paris
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Успешно лечение на екстрамамарен Пейджет на вулвата с Имиквимод при три случая

Начало » Дерматология » Научни статии » Успешно лечение на екстрамамарен Пейджет на вулвата с Имиквимод при три случая
Успешно лечение на екстрамамарен Пейджет на вулвата с Имиквимод при три случаяЕкстрамамарната болест на Пейджет е интраепидермален аденокарцином на кожата съдържаща апокринни жлези. Основният метод на лечение е хирургията, като при нея се наблюдават загуба на тъкан, функция, и високи нива на рецидиви. Наскоро локалния Имиквимод се показва като безопасно и ефективно лечение за екстрамамарна болест на Пейджет.

Три пациентки диагностицирани с екстрамамарен Пейджет на вулвата са лекувани с дневна апликация на 5% Имиквимод крем за три седмици, последвана от апликация през ден за още три седмици.

При три от пациентките се получава пълна клинична и хистологична ремисия. Единствените наблюдавани странични ефекти са повишена иритация и болезненост.

Според резултатите авторите считат, че Имиквимод крем е безопасна и ефективна терапевтична опция за лечение на вулварен екстрамамарен пейджет. Тези обещаващи резултати са основание за провеждането на бъдещи проучвания, за да се определи истинската ефикасност и безопасност на Имиквимод 5% крем за лечение на това рядко заболяване.

 

 References:

Successful treatment of three cases of primary extramammary Paget's disease of the vulva with Imiquimod – proposal of a therapeutic schedule
E Sendagorta*, P Herranz, M Feito, P Ramírez, U Floristán, R Feltes, DM Benito † , M Casado
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology
Volume 24 Issue 4, Pages 490 - 492

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени