Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Диагностичен алгоритъм при подостър уретрит

Начало » Дерматология » Научни статии » Диагностичен алгоритъм при подостър уретрит

Диагностичен алгоритъм при подостър уретритПредоставяме ви препоръки за поведение при подостър уретрит, публикувани в книгата "Уретрити и свързани с тях състояния, Г. Пехливанов и колектив, 2007, под редакцията на Проф. Д-р Н. Цанков". Предлаганите алгоритми в България са адаптирани и апробирани в практиката на Центъра за Сексуално здраве. Предназначени са най-вече за високоспециализирани здравни заведения (дерматологични, урологични и АГ клиники). Като методично пособие тези алгоритми освен от дерматолози могат да бъдат ползвани в практиката и от по-широк кръг специалисти – акушер-гинеколози, интернисти, специалисти по обща медицина.

 

Поведение на специалиста при подостър уретрит.

Подострите уретрити са преобладаващата част от всички уретрити. По своята етиология това са предимно негонококови уретрити от инфекциозен произход. За да се вникне по-добре в смисъла на този алгоритъм, трябва да се имат предвид особеностите на подострия уретрит. Най-важните от тях са:

От анамнезата:
- няма анамнестични данни за скорошен полов контакт с нов партньор;
- често - анамнестични данни за генитални възпаления при постоянния партньор;
- понякога уретритът започва без обяснима за пациента причина;
- давност на симптомите повече от 7 дни;
- прообладават симптомите на задния уретрит (дискомфорт, дизурични смущения).

От клиниката:
- уретралното течение се отделя само сутрин, оскъдно, по-често слузесто, по-рядко млекоподобно. В някои дни течението може да липсва.

Използвайте навигационния бутон Интервю с д-р Георги Пехливанов, дм; Диагностични алгоритми при уретрит, за да разгледате схемата отдолу:
 

 
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени