Big Picture Valencia 2015
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Фоликуларни червени точки

Начало » Дерматология » Научни статии » Фоликуларни червени точки
Фоликуларни червени точкиНов дерматоскопичен модел наблюдаван при дискоиден лупус еритематозус на скалпа

Дерматоскопията на скалпа играе важна роля в диагнозата на заболяванията на косата и скалпа. Специфични дерматоскопични модели наскоро бяха асоциирани със заболявания причиняващи нецикатрициална алопеция като андрогенна алопеция, алопеция ареата, трихотиломания и tinea capitis.

Авторите описват морфологичните и патологични характеристики на нов дерматоскопичен модел наречен "Фоликуларни червени точки", който е намерен в лезиите на скалпа на 5 пациента с активен дискоиден лупус еритематозус.
"Фоликуларните червени точки" се проявяват като еритемни полициклични, концентрични структури с диаметър от 0.16 to 0.47 mm, равномерно разпръснати в и около фоликуларните отвори. Като патологична находка "Фоликуларните червени точки" представляват разширени космени инфундибулуми с кератинови запушалки, заобиколени от дилатирани съдове и екстравазирали еритроцити. Според ретроспективно сляпо проучване на дерматоскопската картина на 155 пациента с цикатрициална алопеция 'фоликуларните червени точки" са специфични и характерни за дискоиден лупус еритематозус.Този модел не е бил идентифициран в дерматоскопските образи на цикатрициална алопеция резултат от други заболявания.

Моделът на "Фоликуларни червени точки" е специфична черта на лезиите на скалпа причинени от активен лупус еритематозус. Разпознаването на този отличителен дерматоскопски модел може да помогне на клинициста да отдиференцира дискоидния лупус от други заболявания причиняващи цикатрициална алопеция.

 

References:

Follicular Red Dots
A Novel Dermoscopic Pattern Observed in Scalp Discoid Lupus Erythematosus
Antonella Tosti, MD; Fernanda Torres, MD; Cosimo Misciali, MD; Colombina Vincenzi, MD; Michela Starace, MD; Mariya Miteva, MD; Paolo Romanelli, MD

Arch Dermatol. 2009;145(12):1406-1409.

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени