Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Атопия и паразитози

Начало » Дерматология » Научни статии » Атопия и паразитози
Атопия и паразитозиУважаеми колеги,

За ваше улеснение подбрахме, преведохме и резюмирахме по интересни случаи и проучвения, представени на последните Парижки дерматологични дни на традиционните сесии „Quoi de neuf?” (Какво ново?).

 

 

Връзката между атопията и факторите на средата остава доста трудна за анализ, тъй като е съставена от множество компоненти, а патофизиологичните механизми са доста сложни. Начините за захранване на новородените, преждевременното излагане на алергени от растителен и животински произход, както и различни микробиологични агенти (най-вече пиогенни), са били многократно изследвани за връзка с атопията. Мета-анализ потвърждава, че алергичните заболявания (повече при астмата, отколкото при атопичния дерматит) са толкова по-редки, колкото по-голямо е носителството на хелминти в гастро-интестиналния тракт. Предполагаемите патофизиологични механизми са протектиращият ефект на паразитите чрез регулация на Т-лимфоцитите и секрецията на интерлевкин 10 (насищането на рецепторите за IgE на мастоцитите не е засегната). Обратното - протективен ефект на атопията срещу развитие на хелминтози и изследван, но все още не е потвърден.

 

Flohr C, Quinnelllw RJ, Britton J. Do helminth parasites protect against atopy and allergic disease? Clin Exp Allergy 2009;39:20-32

 

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени