Big Picture Valencia 2015
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Ефикасност и безопасност на продължителната терапия с микофенолат натрий при пемфигус вулгарис

Начало » Дерматология » Научни статии » Ефикасност и безопасност на продължителната терапия с микофенолат натрий при пемфигус вулгарис
Ефикасност и безопасност на продължителната терапия с микофенолат натрий при пемфигус вулгарисПемфигусът е хронична имунобулозна дерматоза, характеризираща се с образуването на мехури и ерозии по кожата и/или мукозните мембрани. Това тежко заболяване изисква системна имуносупресивна терапия.
Някои от пациентите са рефрактерни и продължителната терапия на имуносупресивни средства може да причини сериозни странични ефекти.Микофеноловата киселина все повече се използва като кортикостероид щадящо средство или като монотерапия при имуносупресивните схеми. Авторите искат да определят ефективността на микофенолат натрий, натриева сол на микофеноловата киселина в лечението на пемфигус вулгарис.

6 пациента диагностицирани с пемфигус вулгарис с активна, рефрактерна на конвенционалното лечение болест са лекувани с микофенолат натрий. Трима от тях го получават като монотерапия, а останалите трима в комбинация със стероид. Всички пациенти са редовно проследявани.

Микофенолат натрий е добре толериран с подобна на микофенолат мофетил ефикасност. Странични ефекти не са наблюдавани. Според авторите Микофенолат натрий е ефективно и безопасно средство в лечението на пемфигус вулгарис.





References:

Efficacy and safety of long-term mycophenolate sodium therapy in pemphigus vulgaris
E Bulbul Baskan † , M Yilmaz †,*, S Tunali † , H Saricaoglu †
  Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology
Volume 23 Issue 12, Pages 1432 - 1434


 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени