Big Picture Geneva
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Лечение на псориазис при пациенти с хепатит С

Начало » Дерматология » Научни статии » Лечение на псориазис при пациенти с хепатит С
Лечение на псориазис при пациенти с хепатит СЛечението на псориазис при пациенти със съпътстващ хепатит С вирусна инфекция (HCV) представлява предизвикателство. От една страна интерферонът обостря кожното заболяване, от друга много от терапиите са потенциално хепатотоксични, имуносупресивни или и двете, което като цяло е противопоказание при хронични инфекции, каквато e инфекцията с HCV. Авторите си поставят за цел да постигнат консенсус по въпроса за лечението на псориазис при пациенти с хепатит С.
Те преглеждат съобщенията в литературата касаещи терапиите за псориазис и чернодробната им токсичност.

Локалните средства са първа линия на лечение за пациенти с ограничен псориазис и хепатит С. УВБ фототерапията може да се  счита като втора линия на лечение, когато е необходима. УВБ фототерапията в комбинация с локални средства на лечение са първи избор на лечение при пациенти с умерен до тежък псориазис, като се считат за безопасни при пациентите с хепатит С.  Другите системни терапии като ацитретин, етанерсепт и вероятно други инхибитори на TNF се считат като втора линия на лечение. ПУВА терапията също може да се счита като втора линия на лечение.

В литературата съществуват малко проучвания за лечението на псориазис със системна терапия при пациенти с вече съществуващо чернодробно засягане.

Липсват големи двойно слепи клинични проучвания засягащи лечението на псориазис при пациенти с HCV инфекция.



References:

Amylynne J. Frankel MDa, Abby S. Van Voorhees MDb, Sylvia Hsu MDc, Neil J. Korman MD, PhDd, Mark G. Lebwohl MDe, Bruce F. Bebo Jr. PhDf, Alice B. Gottlieb MD, PhDa,
Treatment of psoriasis in patients with hepatitis C: From the Medical Board of the National Psoriasis Foundation
Journal of the American Academy of Dermatology
Volume 61, Issue 6, December 2009, Pages 1044-1055

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени