Banner Madrid
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Влиянието на изотретиноин върху мукоцилиарния клирънс и белодробната функция при пациенти с акне

Начало » Дерматология » Научни статии » Влиянието на изотретиноин върху мукоцилиарния клирънс и белодробната функция при пациенти с акне
Влиянието на изотретиноин върху  мукоцилиарния клирънс и белодробната функция при пациенти с акне Ретиноидите са широко разпространени за лечение на акне. В това проучване авторите наблюдават ефекта на изотретиноин върху назалния мукоцилиарен клирънс и белодробните фунционални тестове при пациенти с тежко акне. Всеки страничен ефект се определя по 4 точкова система.

Мукоцилиарният клирънс  и белодробните фунционални тестове се правят при всички пациенти преди и по време на третия месец от лечението. В проучването са включени общо 40 пациента. Най-честите странични ефекти са сухота, напукани устни и ксероза. При 13 пациента се наблюдава слаб епистаксис, като само двама съобщават за кървене  на повече от 10 кубика кръв. Не се наблюдава разлика между белодробните функционални изследвания преди и на третия месец от лечението.
Средният мукоцилиарен клирънс е 12.6 ± 4.1 мин преди и  15.9 ± 5.7 след лечението, т .е. той е значително удължен. Между него и дозата на препарата има значителна корелация.
Изотретиноинът причинява признаци и симптоми на сухота в носа и нарушен мукоцилиарен клирънс без да засяга функционалните белодробни изследвания. Носните усложнения не са сериозни, особено когато изотретиноинът се взима в малки дози.

 

 References:

Influence of isotretinoin on nasal mucociliary clearance and lung function in patients with acne vulgaris
Canan Gorpelioglu 1 , MD, Duygu Ozol 2 , MD, and Evren Sarifakioglu 3 MD
International Journal of Dermatology
Volume 49 Issue 1, Pages 87 - 90
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени