Big Picture Milan 2
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Различни модели на мозъчна активност предизвикани от хистамин индуциран сърбеж

Начало » Дерматология » Научни статии » Различни модели на мозъчна активност предизвикани от хистамин индуциран сърбеж
itch.jpg Малко се знае относно мозъчните механизми спомагащи за усещането на хроничен сърбеж при различни болестни състояния. Това проучване изследва разликите в мозъчната обработка на хистамин индуцирания сърбеж при пациенти с активен атопичен дерматит и здрави контроли. Използвана е функционална магнитнорезонансна техника.

Авторите индуцират сърбеж чрез хистаминова йонтофореза при осем пациента с атопичен дерматит и седем здрави контроли.
Резултатите показват значителни различия в мозъчната обработка на хистамин индуцирания сърбеж между болните с АД и здравите контроли като биват активирани различни мозъчни центрове.
Също така е намерена и значителна корелация между процента променени в резултат на активацията мозъчни зони, интензитета на хистамин индуцирания сърбеж и тежестта на атопичния дерматит. Асоциация е намерена и между тежестта на заболяването и активността на дорзолатералния префронтален кортекс.

Според авторите, тези резултати показват, че функционалната магнитнорезонансна техника е обещаваща при определянето на мозъчната активност при хроничен сърбеж. Мозъчната активност при острия сърбеж при болни с АД се различава от тази на здравите контроли. Интересно е , че активността в кортикалните зони свързани с вълненията и емоциите корелира с тежестта на заболяването.

References:
Distinct patterns of brain activity evoked by histamine-induced itch reveal an association with itch intensity and disease severity in atopic dermatitis
Y. Ishiuji*†, R.C. Coghill‡, T.S. Patel*, Y. Oshiro‡, R.A. Kraft§ and G. Yosipovitch*†
British Journal of Dermatology
Volume 161 Issue 5, Pages 1072 - 1080


 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени